DOLAR 32,3790
EURO 34,7103
ALTIN 2.399,03
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Kanserin hafıza kaybına yol açmasının nedeni ortaya çıktı

Nadir görülen bazı kanser vakalarında hastanın bağışıklık sistemi beyne saldırmaya başlayarak hafıza kaybına neden olabiliyor. Ancak bunun nasıl gerçekleştiği şu ana kadar bilinmiyordu. Yeni bir çalışma, bazı tümörlerin beyin hücrelerine zarar verecek şekilde bağışıklık sistemini harekete geçiren virüs benzeri bir protein salgıladığını buldu.

01.02.2024
A+
A-

Yeni bir çalışmaya göre bazı tümörler, beyin hücrelerine zarar veren bağışıklık sistemini harekete geçirebilen virüs benzeri bir protein salgılıyor.

Hafıza kaybı, davranış değişiklikleri, koordinasyon kaybı ve hatta nöbetler gibi semptomların hızla artması “anti-Ma2 paraneoplastik nörolojik sendrom” adı verilen bir durumun parçası olarak görülüyor.

Araştırmacılar, bu nadir nörolojik hastalığın kanser hastası 10 bin kişiden birinde görülebildiğini söylüyor.

Kesin semptomlar bireyler arasında farklılık gösterse de, hepsi sinir sistemini hızlı bir şekilde zayıflatıyor.

Bilim insanları, çoğu hastanın kanser olduğunu bile bilmeden bu nörolojik semptomlarla karşılaşabileceğini söylüyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ BEYİNDEKİ PROTEİNLERE SALDIRIYOR

Semptomlar bağışıklık sisteminin beyindeki spesifik proteinlere aniden saldırmasından kaynaklanıyor.

Ayrıca nadir durumlarda vücudun diğer bölgelerindeki tümör hücreleri yalnızca beyinde üretilen “PNMA2” proteinini üretmeye başlayabiliyor.

Bu durumlarda vücudun bağışıklık sistemi hücreleri bu proteine ​​saldırmaya yönlendiren antikorlar üretiyor.

Bağışıklık sistemi bu proteini hedeflemek için etkinleştirildiğinde aynı zamanda hafıza, öğrenme ve hareketle ilgili beyin bölgeleri gibi beynin “normal olarak PNMA2 üreten” kısımlarını da hedef alıyor.

Bilim insanları, bu tür hastalardaki bağışıklık sisteminin hangi yönünün bilişsel gerilemeye neden olduğunu anlamayı umuyor.

Araştırmacılara göre bulgular, hafıza kaybı gibi nörolojik sıkıntılar yaşayan kanser hastalarında antikorların beyne girmesini engellemenin önünü açabilir.

NTV

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.