DOLAR 32,2049
EURO 35,0833
ALTIN 2.470,85
BIST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 22°C

Kanser Dereceleri

09.06.2020
A+
A-

Kanser, hem ülkemizde keza de dünyanın geri kalanında fazla çabuk bir şekilde yayılan ve can bölge bir hastalık. Vücuttaki çok bambaşka organlarda kendisini bildiren bu hastalığın, erkek evrede tedavisi söz konusu. Bunun için birçok değişik terapi laf konusu.

Kanser Dereceleri Ne Çağırmak?

Kanser dereceleri, bir öteki adıyla evreleme olmakla beraber herhangi bir kanserin yayılıp yayılmadığını, nerede olduğunu, büyüklüğünü tarif etmek için kullanılan bir sistemdir. Sadece ülkemize özgü olan bir şart değildir. Dünyanın geri kalanında da tercih edilen global bir sistemdir.

Kanser Dereceleri Ne İşe Yarar?

Kanser derecelerinin önemi son derece büyüktür. Bunun tanımlanabilmesi için birtakım metotlar tercih edilir. Yani başlangıçta testlerin yapılması ve bunun arkasında da tanının kesinkes koyulması gerekir. Hangi derecede olduğu, özellikle takip edilecek olan tedavi yönteminin belirlenmesinde büyük bir öneme sahiptir. Bu sayede hastalığın seyri de anlaşılır. Bilhassa rahatsızlık nasıl bir aşamada ve nereye içten evrilir gibi soruların yanıtlarını elde etmek mümkün olacaktır. Bu açıdan bakıldığı zamana kanser evrelemesi hayati derecede bir ağırlık sahiptir.

Türkiye’de Kanser Dereceleri Neler?

Kanser derecesi tek bir sistemden oluşmaz. Bunun dünya üzerinde farklı birçok türü söz konusu. En tanıdık, yaygın olan ve çoğu ülkede kullanılan ise TNM’dir. Kısa adı AJCC olan Amerikan Kanser Komitesi’nin altında imzası bulunan bir sistemdir. Her harf bir durumu ifade eder. T, ur yani kanserdir. N ise lenf nodunu simgeleyen bir harftir. Bunun yanı sıra son olan M ise Metastaz yani kanserin diğer organlara yayılmasıdır.

Kanser dereceleri faktörleri üzerinden bu tanımlamalar muhakkak bir sıraya göre yapılır. İlk olarak kanserli hücrenin nerede olduğu, nereye yerleştiği ve büyüklüğüne bakılır. Bunun lenf nodlarında olup olmadığının anlaşılması ise ikinci aşamadır. Son olarak ise metastaz durumu gözden geçirilir. Bunların tümünün arkasında kişini hastalığının hangi evrede olduğuna karar verilir.

Kanser Dereceleri Kaç Tane?

Kanser dereceleri her ne dek farklı olsa da genelde 4 değişik evreden oluşur. Bunların ilki ise sıfır rakamıdır. Yani teşhisin konulmasıdır. sonra Roma rakamlarıyla 4’e dek evreler uyarı çeker.

Örnek Kanser Dereceleri Nedir?

Kanser dereceleri konusunu daha iyi anlayabilmek için akciğer kanseri için ifade edilmiş olan 4 evreye ve her bir derecede nelerin yaşandığına bir bakalım;

Evre 1’de kanser laf konusudur fakat bu yayılmamıştır. Yani akciğer içinde yer alır. evrede ise şart farklıdır. Burada kanserli hücresel en yakında olan lenf noduna sıçramıştır. evrede kanser akciğer zarında ve iki ciğerin arasındaki boşlukta görülür

Bütün bunların yanı sıra 4.ve son evrede bundan böyle kanser diğer çoğu organa yayılmış demektir. Karaciğer, kemik, böbrek üstü bezleri bunlardan bazılarıdır.

İLİşKİLİ HABERLER İzoekoik Nodül Kanser mi?

İzoekoik Nodül Kanser mi?

Kanser Belirtileri Nelerdir?

Kanser Belirtileri Nelerdir?

Kanser Biyomarkerları

Kanser Biyomarkerları

Kanserde Beslenme

Kanserde Beslenme

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.