DOLAR 32,4579
EURO 34,6551
ALTIN 2.392,06
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 20°C
Paz 20°C

Kandilli’den 7.2’lik açıklama!

18.08.2021
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nden Mert İnan’ın haberine göre Gölcük merkezli büyük deprem felaketinin 22. yılında, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, (KRDAE) önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

Bugüne kadar meydana gelen depremlerin röntgeni masaya yatırıldığı toplantıda, yapılan çalışma ve faaliyetler de kamuoyuna duyuruldu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat ve Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öcal Necmioğlu’nun yer aldığı toplantıda, son yıllarda özel ve kamu iş birlikleriyle sayıları artan gelişmiş
deprem-tsunami izleme, takip ve analiz istasyonları ile bu alandaki güncel çalışmalara ait son bilgiler de aktarıldı.

476 sensörle gözlem

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Türkiye genelinde meydana gelen depremleri 476 sensörle gözlemlediklerini belirtirken, “Bu sensörlerin 261’i Marmara Bölgesi’nde bulunuyor. Geçmişte 30 dakika olan deprem çözme kabiliyetimizi 30 saniyeye indirmiş durumdayız. Komşu ülkelerle yaptığımız ikili anlaşma ve çevrimiçi veri paylaşımı sayesinde bölgemizdeki sarsıntıları saniyeler içinde çözümlüyoruz” dedi.

Türkiye’de 121 yıllık sürede 4 ve üzeri büyüklükte toplam 11 bin 209 sarsıntının meydana geldiğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Özener, “Ülkemizde 121 yıllık süreçte 3’den büyük 73 bin 171 deprem yaşandı., “ 6.5 yılda bir 7 ve 7.9 büyüklüğünde deprem yaşandığı bilimsel gerçeğimiz. 2021’in 9 aylık döneminde 16 bin deprem kaydımız söz konusu. 2021’de depremlerin büyük bölümünün Ege’de gerçekleştiğini görüyoruz. Mayıs ayından bugüne kadar Ege’de 3 bin 493 deprem kaydettik” ifadelerini kullandı.

Enerji birikiyor

Toplantı bitiminde Milliyet’in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Özener, olası Marmara depremi için şu tespitleri paylaştı: “Hesaplama ve öngörülerimiz 7.2 olacağını gösteriyor. Bu tek parçalı bir kırık olabilir, iki ya da üç parçalı kırık olabilir. Her yıl yaklaşık 2.5 santim batıya doğru kayıyoruz ve bir enerji birikiyor. Marmara denizinde farklı deprem senaryolar çalışılarak elde edilmiş tsunami senaryoları var. Bazı istisnai kıyı bölgelerinde 2 metre, 2 metre 25 santim gibi dalga yüksekliği görmemiz mümkün. Ege ve Doğu Akdeniz’de tsunami modelleme çalışmasında beklenebilecek tsunami yükseklikleri 3 metre civarında olabilir.”

Silivri-Yalova-Erdek

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat da Marmara’da 128 kanallı deprem izleme sistemi kurulduğunu belirterek, “Özellikle Silivri açıkları-Yeniköy-Mürefte-Şarköy açıkları, Çınarcık, Yalova açıkları, Erdek ve Gemlik körfezlerinin son yıllarda önemli deprem aktivitesi gösteren alanlar olarak öne çıkıyor. Özellikle bölgeye kıyısı olan il, ilçe ve yerleşim yerlerinde oturan vatandaşlarımızın afet bilincinin yüksek olması ve depreme dayanıklı binalarda oturmaları alınacak en önemli tedbir olacaktır. Bu noktada erken uyarı sistemi çok önemli. Sistem depremin dalgalarını stratejik tesislere 7 saniye önceden gönderiyor. Erken uyarı mesajına otomasyonlu İGDAŞ, Marmaray, Elektrik santralleri olası yangınlara karşı şalterleri indirmiş olacak” değerlendirmesini yaptı. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.