DOLAR 32,3072
EURO 34,6552
ALTIN 2.409,24
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Kanal İstanbul için acayip seçim

03.07.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Erdoğan Süzer’in haberine tarafından İstanbul 10. İdare Mahkemesi, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ile Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin ÇED olumlu kararının iptali istemiyle açtığı davada bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar verilmesinin ardındaki, araştırmacı heyetinin seçileceği üniversiteyi de belirledi.

Duruşma, Kanal İstanbul’un kaderini belirleyecek araştırmacı heyetinin, 10 sene önce kurulan İstanbul Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşturulmasına karar verdi.

YALNIZCA 2 BÖLÜMÜ VAR

Proje üzerinde keşfe katılıp rapor hazırlayacak araştırmacı heyeti, Kanal İstanbul’un inşaasının çevre üzerinde oluşturacağı tesir, trafik yoğunluğu, vasıta tozu ve emisyon yoğunluğu, şamata, tarımsal arazi kayıpları, Marmara Denizi’nde oluşturulacak 4 adanın muhtemel etkileri, otlak ve meraların kaybı, askeri alanlar ve hava limanlarıyla kesişme, güvenli olmayan atıklar, içme suyuna, yer altı ve yer üstü sularına etkileri, bölgedeki göller ve canlılara etkiler, doğal SİT alanları, projenin zelzele riskine olumsuz etkisinin olup olmadığı gibi konuları inceleyecek.

Mahkemenin ilgili kurumlara gönderdiği yazıda, uyuşmazlığın çözümü ve iddiaların açıklığa kavuşturulması sağlama üzere uzman bilirkişi görüşüne ihtiyaç olduğu belirtilerek Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektörlüğü’nden istek edilen birim uzmanları da bir bir sıralandı.

Mahkeme kararında, üniversitenin Çevre Mühendisliği Bölümü’nden ekoloji ve mikrobiyoloji, su, atık su ve atık, hava kirliliği bölümlerinde çalışmaları olan öğretim üyelerinin belirlenmesi, İnşaat Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Geometrik Mühendisliği, Mimarlık ile Kent ve Alan Planlama bölümlerinden de yeniden belirlenen teknik konularda öğretim üyelerinin tespiti istek edildi.

Ancak FSMÜ’nün resmi internet sitesine tarafından, mahkemenin bilirkişi öğretim üyesi istediği bölümlerden yalnizca Mimarlık ve İnşaat mühendislikleri bölümleri yer alıyor. Buna karşılık diğer Çevre, Jeoloji, Jeofizik, Geometrik, Şehir Halkı ve Bölge Tasarlama bölümleri FSMÜ’de bulunmuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.