DOLAR 32,5874
EURO 34,8578
ALTIN 2.495,97
BIST 9.668,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

Kakule Nerelerde Kullanılır? Kakulenin Faydaları Nelerdir?

30.03.2020
A+
A-

İçeriğinde bol miktarda A vitamini, C vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, manganez, magnezyum, fosfor ve çinko bulunan kakule, iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Antiseptik özelliği bulunan kakule, vücudu mikroplara karşı koruyan ve yine bu özelliğin etkisiyle akciğerlerin temizlenmesini sağlar.

KAKULE NEDİR?

Kakule, zencefilgiller ailesinden Elettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilere verilen genel addır. Batı ve Güney Hindistan, Güneydoğu Asya’nın sıcak kesimlerinde yetişen, 4–5 metre boyunda, büyük yapraklı çok yıllık bir bitki cinsidir.

Özellikle Güney Hindistan’ın bulunan bataklık ormanlarda yabanî olarak yetişir. Kakulenin meyveleri 1-2 cm uzunlukta, sarımsı yeşil ve kirli beyazımsı renklerdedir. Tohumları mercimek şeklinde ve büyüklüğünde, kırmızımsı esmer renkte olup, keskin bir koku yayarlar.

KAKULE NERELERDE KULLANILIR?

Tohumları meyvelerinin kurutulup, ayrılması ile elde edilir. Yemeklere özellikle de baklagillere ve balığa eklenerek tüketilir. Muhallebi, sütlü tatlılar, hoşaflar, çay ve kahvede aroma verici olarak da kullanılır. İsveç ve Finlandiya gibi bazı ülkelerde unlu mamüllere de eklenir. Hintliler güzel bir nefes kokusuna sahip olmak için tohumlarını çiğnerler. Kakule tohumları reçine, nişasta ve uçucu yağlar taşır. Hoş lezzeti ve kokusundan dolayı baharat olarak da kullanılmaktadır.

KAKULENİN FAYDALARI NELER?

Kakule, gaz gidermede yardımcı bir besindir. Bu sayede sindirim sürecin kolaylaştırır. Şişkinlik ve mide kramplarının tedavisinde de etkili olan kakule, mide asitlerinin düzenlenmesini sağlar.

İdrar söktürücü özelliği sayesinde böbreklerde biriken kalsiyumu kaldırır ve kan basıncını önemli ölçüde düşürerek böbrek sağlığının korunmasını sağlar. Düzenli olarak kakule tüketmek böbrek, mesane ve idrar yollarındaki rahatsızlıkları giderir.

Kakulenin içeriğinde bol miktarda A vitamini bulunmaktadır. A vitamini ise güçlü bir hafıza için en iyi vitaminler arasında yer alır. Ayrıca A vitamini göz sağlığı içinde gerekli olan bir vitamindir.

Kakule çok etkili bir antidepresandır. Sakinleştirici özelliği bulunan kakule, depresyon, kaygı, panik atak gibi psikolojik durumlarla savaşır.

KAKULE ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Bir tatlı kaşığı kakule tohumu, bir su bardağı kaynamış suya eklenir. Ağzı kapatılarak, 10 dakika boyunca demlenmesi beklenir. Süzdükten sonra tatlandırmak için çerisine bir çay kaşığı bal eklenebilir. Sıcak olarak tüketilmelidir.

İLİşKİLİ HABERLER Etkisi Boyundan Büyük: Kakule Bitkisi ve Faydaları

Etkisi Boyundan Büyük: Kakule Bitkisi ve Faydaları

Nanenin Faydaları Nelerdir? Nane Çayı Nasıl Hazırlanır?

Nanenin Faydaları Nelerdir? Nane Çayı Nasıl Hazırlanır?

Faydalarını Öğrenince Çok Şaşıracaksınız

Faydalarını Öğrenince Çok Şaşıracaksınız

Fındığın Bilinmeyen Faydaları

Fındığın Bilinmeyen Faydaları

İLİşKİLİ GALERİLER Adaçayının Faydaları Nelerdir?

Adaçayının Faydaları Nelerdir?

Hurmanın Faydaları Nelerdir?

Hurmanın Faydaları Nelerdir?

Ananasın Faydaları Nelerdir?

Ananasın Faydaları Nelerdir?

Karanfil Yağının Faydaları Nelerdir?

Karanfil Yağının Faydaları Nelerdir?

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.