DOLAR 32,2106
EURO 35,0833
ALTIN 2.472,01
BIST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 22°C

Kahve içmek beyin yapınızı değiştirebilir

19.02.2021
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre İsviçreli araştırmacılar, gönüllülere 10 gün boyunca günde üç adet 150 mg kafein verdi. Bu da günde yaklaşık 4-5 küçük fincan filtre kahveye ya da altı yedi espressoya eşit. Bunun sonucunda çoğunlukla beynin en dış katmanında veya kortekste bulunan ve bilgiyi işlemeye hizmet eden gri maddede bir azalma buldular.

Bu azalma, beynin hafıza konsolidasyonu için gerekli olan bir bölgesi olan hipokampüs dahil olmak üzere sağ medial temporal lobda özellikle çarpıcı ve dikkat çekiciydi. Bununla birlikte, etki geçici gibi görünüyordu ve kafeinsiz sadece 10 gün işleri tersine çevirebiliyordu.

Basel Üniversitesi’nden Dr Carolin Reichert, “Sonuçlarımız, kafein tüketiminin beyin üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu anlamına gelmiyor. Ancak günlük kafein tüketimi açıkça bilişsel donanımımızı etkiliyor.” dedi.

HEDEF AKŞAM KAHVESİNİN UYKUYA ETKİSİNİ BULMAK

Bu araştırmanın asıl amacı akşam saatlerinde içilen kahvenin uyku üzerindeki etkisini ölçmekti. Kafa derisine yerleştirilen elektrotları beynin elektriksel aktivitesini kaydetme yöntemi olan elektroensefalografi (EEG) kullanarak katılımcıların uyku kalitesini araştırdılar.

Deneyler için, her gün düzenli olarak kahve içen 20 sağlıklı gençten oluşan bir grup çalışmaya katıldı. Deneklerden on günlük bir süreyi aşmaları için günde üç adet 150 mg kafein tableti verildi ve bu süre içinde başka bir kafein tüketmemeleri istendi.

Araştırmacılar beyindeki gri maddede değişiklikler gözlemlese de şaşırtıcı bir şekilde, çalışmanın bir parçası olarak tüketilen kafeinin uykusuzluğa neden olmadığını gözlemledi.

Çalışma, Cerebral Cortex dergisinde yayınlandı.

Bu hafta kahve ile ilgili daha fazla araştırmada, Avustralyalı uzmanlar uzun vadeli, yoğun kahve tüketiminin (günde altı veya daha fazla fincan) kandaki yağ miktarını artırabileceğini buldu.

Kahve ve kafeinin sağlık üzerindeki etkileriyle ilgili birkaç çalışma farklı yönlere çekilirken, çalışma araştırmacıları bunun kardiyovasküler hastalık (KVH) riskini artırdığı konusunda uyarıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.