DOLAR 32,2919
EURO 35,0340
ALTIN 2.477,80
BIST 10.565,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Açık
İstanbul
23°C
Açık
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Kafatası delen robot yapıldı!

26.04.2018
A+
A-

Kanser, koklear implant gibi çeşitli nedenlerden dolayı her yıl dünya çapında 100.000 insanın kafatasının açılması gerekiyor. Büyük bir hassasiyet gerektiren bu işlem, bir cerrah için zorlu bir prosedürün de aşılmasını zorunlu kılıyor.

Dünyanın ilk penis nakli yapıldı!

Dünyanın ilk tam penis nakli başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Penis nakli Afganistan’da yaralanan bir askere 11 cerrahın katıldığı, 14 saat süren ameliyat ile yapıldı.

Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu görevi üstlenmek için bir cerrahi robot geliştirdi. Milimetreden daha az hassasiyeti olan robot, istenen şekil ve boyutlardaki bir boşluğu otomatik ve güvenli bir şekilde frezeleyebiliyor. Aslında bu robotun, yedi eksen hareket kabiliyetine sahip, cerrahi bir matkabı olan, hassas bir CNC makinesi olduğunu söyleyebiliriz.

Cerrahi işlem için öncelikle beyin cerrahı, hastanın CT taramalarını inceliyor. Sonrasında cerrah tarafından yapılması istenilen işlemler, robota komut olarak aktarılıyor. İşleme başlayan robot, istenen şekil ve boyutlarda kafatasında delik açıyor.

Şu anda ön testleri başarıyla geçen robot, gelecekte cerrahların en önemli yardımcılarından biri olacak. Ancak bu robotun ameliyatlardan kullanılması için biraz daha zamana ihtiyaç var. Öncelikle bir yıl sonra başlayacak olan klinik testlerin geçilmesi gerekiyor. Araştırmacılar, robotun beş yıl sonra ameliyata başlayabileceğini belirtiyor.

Cerrahi robotlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.