DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yeni Dönem: Beşinci Eylem Planı ve İzleme Sistemi

Kadına yönelik şiddetle mücadelede beşinci eylem planı ve izleme sistemiyle hedefe odaklı, etkili ve güncel çözümler sunan kapsamlı bir rehber.

11.09.2025
A+
A-

Göktaş: 2026-2030 dönemi için beşinci eylem planını hayata geçirerek şiddetle mücadele kapasitesini güçlendireceğiz. Bu yıl sonunda dördüncü eylem planını tamamlamayı hedefliyoruz.

Toplantıya katılanlar arasında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç ile kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler yer aldı. İhtisas komisyonları toplantısı vasıtasıyla ulusal ve uluslararası düzeyde örnek teşkil edecek politikalar geliştirme amacı vurgulandı.

Bakanlık amacı, kadın politikalarının topluma yön veren bir vizyonun temel unsuru olması ve kadını hayatın her alanında özne haline getirmenin öncelik olarak alınmasıdır. Göktaş, şiddetin kadınların potansiyelini gölgelediğini ve toplumun geneline zarar verdiğini ifade etti.

23 yılda Cumhurbaşkanı liderliğinde şiddetle mücadelede kaydedilen ilerlemeler hatırlatıldı. 2012 yılında yürürlüğe giren 6284 sayılı kanun ve sonrasındaki değişikliklerle oluşturulan güçlü altyapı, yerelden merkeze bütüncül bir sistemin temelini oluşturdu. Türkiye genelinde 85 Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM), 432 Şiddetle Mücadele İrtibat Noktası ve 112 kadın konukevi sayesinde kadınlara destek sağlandığı aktarıldı.

Elektronik kelepçe uygulaması, ALO 183 hattı ve KADES sistemiyle vakalara hızlı müdahalenin temin edildiğini vurgulayan Göktaş, kadına yönelik şiddet sosyal risk haritasının tamamlandığını belirtti. Bu harita, sivil toplumun katkısıyla güncelleniyor ve ŞÖNİM’ler aracılığıyla risk temelli doğrudan temaslar kuruluyor.

Eğitim ve seminerlerle 6,7 milyon kişiye ulaşılırken, toplum temelli farkındalık çalışmaları modüler hale getirildi. Üniversitelerde genç kadınlara yönelik dijital şiddet eğitimlerinin başlatılması da planlar arasında yer alıyor.

Beşinci eylem planı, bilimsel temelli, yenilikçi, katılımcı ve sürdürülebilir bir yaklaşımı esas alıyor. 29 ülkenin uygulamaları incelendi, 437 paydaş görüşü alındı, 1261 personelin katılımıyla anketler gerçekleştirildi ve 27 odak grup toplantısı yürütüldü. Yeni plan, güçlü bir izleme ve değerlendirme mekanizmasına sahip olacak; web tabanlı sistem ile kurumlar her yıl veri girişi yaparak şeffaf bir süreç izleyecek.

Plan, mevzuat düzenlemelerinden kadın konukevlerinin kapasite artışına kadar pek çok alanda etkili olmayı hedefliyor. Kadına yönelik şiddetin dijital mecralar dahil olmak üzere farklı biçimlerde ortaya çıkması, yeni eylem planının bu değişimlere uyum sağlaması gerektiğini gösteriyor. Bu yaklaşım, kadınların karşılaşabileceği risklere karşı güçlü bir cevap sunmayı amaçlıyor.

Göktaş, mücadelenin önleyici odaklı olduğunu ve toplumun tüm kesimlerinin ortak sorumluluk alması gerektiğini belirtti. Toplantı, ailesel fotoğraflarla sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.