Kaçış Sendromu nedir? Türkiye’de bir kişide rastlandı!
Evinin banyosunda düşerek yaralanan ve kaldırıldığı hastanede ameliyata alınan oyuncu ve sunucu Mehmet Ali Erbil’in hastalığı olarak da bilinen kaçış sendromunun ne olduğu, nasıl belirtiler gösterdiği ve tedavisi vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, kaçış sendromu nedir?
Damar içinde meydana gelen sıvının dengesizleşmesi halinde ataklarla sonuçlanan kaçış sendromu, günlük yaşam sırasında herhangi bir belirti vermemesiyle biliniyor. Ünlü şovmen Mehmet Ali Erbil’in de muzdarip olduğu bu rahatsızlık, kılcal damarlarda ortaya çıkan sıvı çıkış hızındaki artış dolayısıyla damar dışına sıvı sızmasının da artmasına sebebiyet vermektedir. İşte, kaçış sendromu hakkında detaylar…
Kaçış sendromu hastalığı ya da bilimsel adıyla “Capillary leak syndrome” kanın yoğunlaşması, tansiyonun düşmesi gibi bulgular veren hastalık, damarlardan protein, mineral ve suyun sızması” olarak tanımlanmaktadır. Tekrarlayan şoklarla kendini gösteren sendrom, bu krizlerden 24 saat önce gribal enfeksiyonlarda olduğu gibi, halsizlik, yorgunluk, hafif ateş gibi belirtiler veriyor. Krizler birkaç ayda bir tekrarlayabileceği gibi, bazen yıllarca görülmüyor. Krizi önleyici tedavide de üst solunum yolları enfeksiyonlarında kullanılan ilaçlar veya astım, bronşit hapları uygulanıyor.
Sendromu 1960 yılında ilk tarif eden B.Clarkson’dur. Çok az görülen bir hastalık olup, dünyada sadece 791 vakaya rastlanmıştır. ABD’de 10, Fransa’da 32 kişide Türkiye’deyse ilk defa Mehmet Ali Erbil’de rastlanmıştır.
class=’cf’>
Kaçış Sendromundaki ani ve hızlı olarak gelişebilen kan basıncı (tansiyon) düşüklüğü yoğun tedavi ve takiple önlenemezse, birden fazla organın çalışması yetersiz hale gelebilir. Bu da hasta için uzun tedavi dönemi hatta ölüm anlamına gelebilir.
Sıvı-elektrolit tedavisi, kan basıncının normallerde tutulmaya çalışılması böbrek, kalp ve beyin gibi hayati organların hasra görmesini engelleyebilir. Kortizonlu ilaçlar tedavide kullanılabilir. Unutulmamalıdır ki, her hastanın tedavisi o an yapılmış olan tetkik ve bulgulara göre değişiklik gösterebilir.