DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 23°C

Kabloları Çöpe Attıracak ‘Havadan Şarj’ Teknolojisinde Yeni Rekor: Cihaz, 30 Metre Mesafeden Şarj Edildi!

02.09.2022
A+
A-

Telefonumuzu bir platformun üzerine koyduğumuz kablosuz şarj teknolojisi, günümüzde yavaş yavaş yeni bir standart olmaya başladı. Öte yandan teknoloji dünyası, kablo ve bu stantları tamamen ortadan kaldıracak havadan şarj teknolojisini de geliştirmeye devam ediyor. Daha önce Xiaomi’nin de üzerinde çalıştığını duyurduğu bu teknoloji hakkında bugün büyük bir haber geldi.

Optics Express dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre bilim insanları, havadan şarj teknolojisinde şarj mesafesi noktasında yeni bir rekor kırdı. Kızılötesi lazerlerden faydalanan bilim insanları, lazerlerden çıkan kızılötesi ışık ile 30 metre uzaklıktaki bir cihazı şarj etmeyi başardı. Işık ile 30 metre uzaklıktan elde edilen toplam güç, 85 mW olarak açıklandı.

Şimdilik sadece küçük cihazlar şarj edilebilir:

havadan şarj

Sistemden elde edilen güç özellikle küçük sensörler gibi cihazların şarj edilmesi için oldukça yeterli durumdaydı. Üstelik bu güç, yukarıdaki fotoğrafta görebileceğini gibi fazlasıyla küçük boyutta donanım ile elde edildi. Lazerden gelen ışığı şarj gücüne dönüştüren fotovoltaik hücre kaplı alıcının boyutu ise sadece 10 milimetre çaptaydı. Yani alıcı, neredeyse her elektronik cihaza kolayca yerleştirilebilir boyutlardaydı.

Lazerden çıkan ışığın sağlığa tehlikesi de bulunmuyor. Lazerin merkezi dalga boyu 1550 nanometre olarak açıklanırken, bu değer kızılötesi spektrumun en güvenli bölümünde yer alıyor. Yani lazerden çıkan ışık, insan derisine veya gözlerine zarar veremiyor. Bilim insanlarının bundan sonraki yeni adımıysa elbette akıllı telefonları ve diğer büyük cihazları şarj edebilecek kadar güç elde etmek olacak.

Xiaomi’nin geçtiğimiz yıl tanıttığı teknolojisi:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.