DOLAR 32,3744
EURO 35,0015
ALTIN 2.325,97
BIST 9.090,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

‘Kabız olmamak’ elinizde

25.01.2020
A+
A-

Akşam Gazetesi’nden Nil Şahin Gürhan’ın yazısı…

Peki neden kabız oluyoruz? 

– Zamansız yemekten; sindirim sistemimizi çalıştıracak ölçüde ve zamanda beslenmiyoruz.

– Yanlış yiyecek seçiminden; bol miktarda glikoz ve yapay tatlandırıcı içeren, yeteri kadar lif içermeyen yiyecekler tüketiyoruz.

– Az su içmekten; yeteri kadar su ve sıvı tüketmediğimiz için yeterli ölçüde ve zamanda dışkı oluşmuyor ve biriken toksin maddeleri atamıyoruz. Gün içinde toplamda 1.5 ila 3 litre su içiyor olmalıyız.

– Hareketsizlikten; yeterli ölçüde hareket etmediğimiz için bağırsaklarımız da tembelleşiyor. Her gün en az yarım saat yürüyelim.

– Aşırı kafein almaktan; yüksek miktarda kafein, aşırı su kaybı oluşturuyor, sindirim sistemi enzimlerini köreltiyor, dışkının su oranının azalmasına ve geçişinin yavaşlamasına neden oluyor.

– Modern beslenmekten; kolay hazırlıyoruz, hızlı yiyoruz.

– Gazlı içecekler tüketmekten; gazlı içecekleri sindirim sistemi enzimlerini yavaşlatır.

– Uykusuzluktan; yetersiz ve düzensiz uyku başta sindirim sistemi olmak üzere vücudumuzda ki bütün sistemlerin çalışmasını sekteye uğratır. Enzim ve hormon sistemimizin çalışma dengesini bozar.

– Stresten; bağırsağımızı çalıştıran kasların hareketleri; peristaltik hareket olarak tanımladığımız iki yönlü özel kasılma şeklindedir ve bu hareket negatif duygusal durumda direk yavaşlar ve kesilebilir.

KABIZ OLMAK İSTEMİYORSANIZ

İyi çiğnemeli, yavaş yavaş ve keyifle yemelisiniz. Böylece gerçek doygunluk sağlar, sindirim sisteminizin iyi çalışması için ilk adımı atmış olursunuz. 

Kabızlık sindirim sistemimizin yeterince çalışmaması demektir. 

Sindirim sistemini çalıştırmak için; 

– Kendi düzenimiz olsun; standart yaşamak zorunda değiliz ancak kendi düzenimiz içinde yaşamalı ve beslenmeliyiz. Uzun süre aç kalmak, sonrasında aşırı yemek başta sindirim sistemimiz olmak üzere vücudumuzun diğer sistemlerine de zarar verir. 

– Doğru yiyecekler seçelim; doğal lif içeren yiyecekleri tercih etmeliyiz. Atıştırma olarak fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı kuru yemişler, taze ve kuru doğal meyveler, sindirim sistemimizi çalıştırır.

Nil Şahin Gürhan / Akşam Gazetesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.