DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Japon bilim adamları: Covıd-19 virüsü küresel ölçekte ‘kalp yetmezliği pandemisine’ yol açabilir.

COVID-19 geçiren hastaların kalplerinde, belirgin kalp hastalığı gelişmese bile kalıcı viral enfeksiyondan kaynaklanan kalp yetmezliği riski artabilir. Japon araştırmacıların 23 Aralık’ta açıkladığı çalışma sonuçlarına göre, Riken, Japonya’nın en …

27.12.2023
A+
A-

COVID-19 geçiren hastaların kalplerinde, belirgin kalp hastalığı gelişmese bile kalıcı viral enfeksiyondan kaynaklanan kalp yetmezliği riski artabilir. Japon araştırmacıların 23 Aralık’ta açıkladığı çalışma sonuçlarına göre, Riken, Japonya’nın en büyük bilimsel enstitüsünden araştırmacıları içeren ekip, yakın gelecekte “kalp yetmezliği pandemisi” olasılığına dikkat çekiyor ve karşı önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor.

Araştırmacılar, koronavirüsün, virüsün yüzeyindeki çıkıntılı spike proteininin, insan hücrelerinin yüzeyindeki ACE2 reseptörlerine takılmasıyla gerçekleştiğini belirtiyor. Ekip, ACE2 reseptörünün kalpte diğer organlara göre daha yaygın olduğuna işaret ediyor. Bazı COVID hastalarının azalmış kalp fonksiyonuna sahip olduğu bildirilmiş olsa da mekanizmanın ayrıntıları henüz bilinmiyor.

Araştırma ekibi önce, indüklenmiş pluripotent kök (iPS) hücrelerini kullanarak kalp dokusu oluşturdu. Dokuya büyük miktarda virüs bulaştırıldığında, kalp fonksiyonu azaldı ve iyileşmedi. Daha önceki miktarın %10’u dokuya bulaştığında belirli bir düzeyde kalp fonksiyonu korundu, ancak enfeksiyon dört hafta boyunca devam etti. Araştırmacılar, enfeksiyonun devam etse bile bazı hastaların kalp yetmezliği geliştirmeyebileceğini söylüyor.

Ayrıca, kalp dokusu, kalp fonksiyonunu azaltmak için hipoksik koşullara maruz bırakıldığında, enfekte olmayan hücrelerin belirli bir süre sonra iyileştiğini, ancak küçük miktarda virüsle enfekte olan hücrelerin iyileşmediğini gösterdi. Kalıcı enfeksiyon tarafından iyileşme yeteneklerinin zayıflatıldığı görünüyor.

Yeniden yapılandırıcı tıpta uzman Riken Araştırma Lideri Hidetoshi Masumoto, “Koronavirüsle enfekte olan bazı insanların kalplerinde kalıcı viral enfeksiyonlar olabilir. ‘Kalp yetmezliği pandemisi’ne hazırlık olarak bir test sistemi ve tedavi yöntemleri kurulmalıdır” dedi.

Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Haberler.com

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.