DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

James Webb Uzay Teleskobu, İlk Kez Güneş Sistemimiz Dışındaki Bir Gezegenin Fotoğrafını Çekti

02.09.2022
A+
A-

25 Aralık 2021’de uzaya gönderilen. bugüne kadarki en gelişmiş uzay teleskobu James Webb, bugün kendisi için bir ilke daha imza attı. Avrupa Uzay Ajansı, James Webb Uzay Teleskobu ile çekilen ilk öte gezegen, yani Güneş Sistemimiz dışındaki gezegenin fotoğrafını paylaştı. Gezegenin Jüpiter’den 6-8 kat daha büyük kütleli olduğu açıklandı.

Paylaşılan bilgilere göre James Webb’in objektifine aldığı gezegenin adı, “HIP 652426 b” idi. Gezegenin yaşı 15 – 20 milyon yıl olarak belirlendi. Yani gezegen, 4,5 milyar yaşındaki gezegenimize göre fazlasıyla genç, hatta bebek durumunda. Gezegen, ilk kez “Spektro-Polarimetrik Yüksek Kontrastlı Ötegezegen Araştırması (SPHERE)” aracılığıyla 2017 yılında keşfedilmişti.

Karşınızda James Webb’in gözlemlediği ilk öte gezegen:

james webb öte gezegen

Dört farklı filtre uygulanan öte gezegenin fotoğrafları. Tam boyutta görmek için buraya tıklayın. (2,1 MB)

Öte gezegenlerin gözlemlemesini yapmak, bu gezegenlerin içinde bulunduğu yıldız sistemindeki yıldızın parlaklığı nedeniyle fazlasıyla zorlu oluyor. Fakat bugün gözlemlendiği paylaşılan öte gezegen, kendi yıldızından Dünya’nın Güneş’e uzaklığına göre 100 kat daha uzak konumda bulunuyor. Bu da gezegenin James Webb tarafından rahatlıkla yıldızın parlaklığından ayırt edilmesini sağlıyor.

Avrupa Uzay Ajansı, öte gezegenin gaz yapıda olduğunu ve hiçbir kayalığa yer vermediğini paylaştı. Dolayısıyla gezegenin yaşanabilir bir gezegen olmadığı belirtildi. Ajans, bilim insanlarının gözlemlerden elde edilen sonuçları analiz etmeye devam ettiğini, bu konudaki bir araştırmanın hazırlanmakta olduğunu da açıkladı.

James Webb’in paylaştığı diğer güzelliklere göz atmak için:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.