DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

İzmirli avukattan Çin’e Corona davası!

12.04.2020
A+
A-

Yeni Asır Gazetesi’nden Fatih Şendil’in haberine göre Çin’in sorumluluğunun uluslararası kamuoyunda tartışmasız kabul edilen bir gerçek olduğunu belirten avukat Ayla Ülük, “Çin Halk Cumhuriyeti’nin eylemi bir haksız fiildir. Her ne kadar bir ülkenin başka bir ülkenin mahkemesinde yargılanamayacağı genel bir kural olsa da haksız fiiller bunun istisnasını oluşturur. O yüzden 25 sayfalık kapsamlı dava dilekçesi hazırlayarak sunduk” dedi.

‘BİLİNÇLİ YAPILDI’

Avukat Ayla Ülük, Çin’in bilinçli bir şekilde pandemi yarattığını ve suistimallerinin salgının şu anki halini kazanmasına sebep olduğunu vurguladı. Çin’in salgından hukuken sorumlu olduğunu dile getiren Ülük, müvekkillere, bireylere öneride de bulunarak, “Zarara sebep olan tazminle ödevlidir. Çin Devleti kusurlu ve sorumludur. Devletlerin Yargı Bağışıklığı “Haksız Fillerde olmaz” Çin salgının başında vatandaşlarının seyahatini kısıtlamayarak ve uyaran doktorları tutuklayarak küresel bir salgının oluşmasında “haksız fiil” ile sorumlu olmuştur. Doğan zararı tazmin etmekle yükümlüdür. Türk milleti Çin devletine dava açabilir. Davayı kazanan parasını Çin Devleti’nin Türkiye’deki varlıklarından ve uluslararası dolaşımdaki maddi kaynaklarından tahsil edebilir” diye konuştu.

‘HERKES DAVA AÇABİLİR’

Davanın muhatabının Çin devleti olacağını söyleyen Ayla Ülük “Yargılama Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yapılacak. Kabulü halinde mahkeme kararları Ankara-İzmir-İstanbul İcra müdürlüğünde takibe konulacak. Maliye hazinesi ile yapılan görüşmeler ile Çin devletinin gerek Türkiye’de ve gerekse uluslararası dolaşımdaki maddi karşılıklarından mahkeme ile karara bağlanan tazminatlar tahsil edilecek. İsteyen her birey dava açabilir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.