İzmir: Türkiye’nin Kesme Çiçek Üretim Merkezi
İzmir, Türkiye’nin kesme çiçek üretim merkezi olarak, eşsiz çeşitlilikte çiçekleri ve yenilikçi tarım yöntemleriyle ön plana çıkıyor.
DHA İzmir: Türkiye’nin Çiçek Üretim Merkezi
İzmir, Türkiye’nin kesme çiçek üretiminde önemli bir merkez olarak dikkat çekiyor. Yılda yaklaşık 202 milyon kesme çiçeğin üretildiği bu şehir, 3 bin dekar alanda faaliyet gösteriyor. Sevgililer Günü öncesinde, Balçova Çiçek Mezadı’nda sergilenen çiçekler, açık artırma usulüyle satışa sunulmakta.
“YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLİYOR”
Çiçek mezadında değerlendirmelerde bulunan İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, İzmir’in kesme çiçek üretiminde Türkiye’nin en önde gelen illerinden biri olduğunu vurguladı. Şahin, “Antalya 1’inci, İzmir 2’nci sırada. İzmir’de yaklaşık 3 bin dekarlık alanda kesme çiçek üretiliyor. Üretilen çiçeklerin yüzde 16’sı İzmir’den temin edilerek, Türkiye’nin dört bir yanına ve hatta yurtdışına ihraç ediliyor.”
“İzmir’deki çiçeklerin neredeyse yüzde 50’si Menderes’te yetiştiriliyor. Geri kalan yüzde 50’sinin üretimi ise Balçova, Urla, Kiraz ve Narlıdere gibi bölgelerde gerçekleştiriliyor. Ağırlıklı olarak gül, kasımpatı, karanfil, gerbera gibi birçok çeşit üretiliyor,” diye ekledi.
“İZMİR’DE ÜRETİLEN GÜLÜN YÜZDE 50’Sİ SEVGİLİLER GÜNÜ’NDE HASAT EDİLİYOR”
İzmir’de çiçek üretiminin yarısının yazlık, diğer yarısının ise kışlık olarak yapıldığına dikkat çeken Şahin, “Üretimin yoğun olduğu dönem, Sevgililer Günü’ne hazırlık aşamasıdır. Özellikle gül, bu dönemde ön plana çıkıyor. Üretilen güllerin neredeyse yüzde 50’si Sevgililer Günü’nde hasat edilip mezatlara sunuluyor. Şu anda ülkemizin ihtiyacını karşılayacak kadar gül üretimi yapıldı. Sevgililer Günü’nden sonra Anneler Günü ve diğer özel günler için de üreticilerimiz, hem dikkatli hem de ülkenin en kaliteli kesme çiçeğini üretmeye devam ediyor,” ifadelerini kullandı.
İZMİR’DEN 3 ÜLKEYE İHRACAT YAPILIYOR
Balçova’daki çiçek mezadının önemine vurgu yapan Mustafa Şahin, “Bir ürünü üretmek kadar, pazarlamak da büyük bir önem taşıyor. İzmir’deki çiçek mezadında, ürünler gerçek değerini buluyor. Normal şartlar altında İzmir’de günlük ortalama 600 kova, yani yaklaşık 300 bin çiçek satılmakta; ancak Sevgililer Günü’ne özel olarak 3 bin kova, 1 milyon adet çiçek mezada giriyor. Bugün yoğun bir gün, önümüzdeki 2 gün de yoğun geçecek,” dedi.
Şahin, “Mezatlarda yalnızca iç piyasaya yönelik bir çalışma yapılmıyor. Buradaki alıcılar, mezattan aldıkları çiçekleri başta Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan gibi komşu ülkelere ihraç ediyor. Gelecek süreçte, bazı dönemlerde uçak kargoyla daha uzak ülkelere de gönderim yapılabiliyor; ancak şu an ağırlıklı olarak 3 ülkeye ihracatımız var,” diye ekledi.
Mustafa Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özel günler, üreticilerin beklediği zamanlar. Yıl boyu ya da dönemsel olarak yaptıkları hazırlıkların neticesinde, ürünlerinin değer bulabileceği günler. Bu tür günlerde talep yoğun olduğunda, hem çiçekleri alanlar hem de üretenler, mezatta satışını yapanlar mutlu oluyor.”
“FİYATLARDAN MEMNUNUZ”
Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Balcılar, Sevgililer Günü’nde en çok güle odaklandıklarını belirterek, “Türkiye genelinde 5 milyon civarında gülü mezatlarda satışa sunduk. Bu çiçeklerin hazırlıkları 6-7 ay sürdü ve şimdi müşterilere sunuluyor. Bu yıl fiyatlardan da memnunuz; üretici de memnun. Bugün 90-100 arası müşterimiz var. Çiçekler açık artırma şeklinde satılıyor,” dedi.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)
Kaynak: Ensonhaber