DOLAR 35,3261
EURO 36,4798
ALTIN 3.028,06
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

İzmir Körfezi İçin Acil Eylem Planı Hazırlandı

İzmir Körfezi’nin korunması ve sürdürülebilirliği için hazırlanan Acil Eylem Planı, çevre kirliliğini azaltmayı, ekosistemi korumayı ve deniz yaşamını desteklemeyi hedefliyor. Detaylar için hemen tıklayın!

06.10.2024
A+
A-

İzmir Körfezi’nde Acil Eylem Planı Hazırlandı

İzmir Körfezi’ndeki toplu balık ölümleri ve çevresel kirlilik sorunlarını derinlemesine incelemek ve etkili çözüm önerileri sunmak amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un direktifleriyle kurulan İzmir Körfezi Bilim Kurulu, kapsamlı bir eylem planı hazırladı. Bu plan, yarın kamuoyuna açıklanacak.

İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümleri ve artan kirlilik vakaları üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bölgedeki durumu daha yakından incelemek üzere harekete geçti. Bakan Murat Kurum’un talimatlarıyla oluşturulan İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu’nun ardından, 35 akademisyenden oluşan bir Bilim Kurulu da kuruldu. Bilim Kurulu, İzmir Körfezi’ndeki atık su arıtma tesisleri ve dereler üzerinde kapsamlı incelemeler gerçekleştirdi.

14 Maddelik Eylem Planı

Kirliliğe bağlı olarak yaşanan oksijen yetersizliği nedeniyle deniz ekosisteminin kritik bir aşamaya geldiği İzmir Körfezi için hazırlanan Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı, toplamda 14 maddeden oluşuyor. Bu plan, yerel yönetimlere rehberlik edecek ve kirlilik kaynaklarının önlenmesi yönünde atılması gereken adımları belirleyecek.

Bilim Kurulu üyeleri, incelemeleri sonucunda belirlenen teknik ve bilimsel çalışmaların, başta Bakanlık ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından hayata geçirileceğini ifade etti. Eylem planında, yerel yöneticilerin acil olarak gerçekleştirmesi gereken eylemler detaylı bir şekilde açıklanmış durumda.

Basın Toplantısı ve Gelecek Planları

Eylem planının kamuoyuna duyurulacağı basın toplantısı, 7 Ekim Pazartesi günü saat 14.00’te İzmir İktisat Kongresi binasında Bilim Kurulu tarafından düzenlenecek. Ayrıca, hazırlıkları devam eden ‘Orta ve Uzun Vadeli Eylem Planı’nın da önümüzdeki aylarda açıklanması bekleniyor.

Katılımcılar ve Davetli Yetkililer

Toplantıya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank ve Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan’ın yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile birlikte çeşitli bakanlıkların ve kuruluşların yetkilileri de davet edildi. Katılımcılar arasında:

  • Tarım ve Orman Bakanlığı
  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
  • İzmir Bölge Liman Başkanlığı
  • Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığı
  • Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı
  • Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü
  • Deniz Temiz Derneği

İzmir Körfezi’nin Durumu ve Önlemler

Bakan Kurum, 5 Eylül’de Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu gemisi ile İzmir Körfezi’ne açılarak incelemelerde bulundu. Kurum, bölgedeki kirliliğin başlıca sebeplerinin Büyük Kanal Projesi ve Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi olduğunu vurguladı. “İzmir Körfezi can çekişiyor. Denizde oksijen kalmamıştır. Şu anda Körfezimizin bazı noktalarında yaşam kalmamıştır. Balıklarımız oksijensiz kaldıkları için ölmüştür. Bugün derelerdeki su, organik kirlilik açısından tarihin en kötü durumundadır. İzmir Körfezi’nin ekosistemi artık tamamen durma noktasına gelmiştir. Körfez ölmektedir. İzmir Körfezi, bugün yapıldığı gibi kaderine terk edilemez,” diyerek acil önlemlerin gerekliliğine dikkat çekti.

Çalışma Grupları ve Gelecek Adımlar

İzmir Körfezi Bilim Kurulu, ‘İklim Değişikliği Modelleme Çözümleri Çalışma Grubu’, ‘Atıksu Altyapısı ve Dereler Çalışma Grubu’ ve ‘Deniz Ekosisteminin Değerlendirilmesi ve İyileştirilmesi Çalışma Grubu’ olmak üzere üç ayrı çalışma grubu oluşturdu. Bu gruplar, 17-18 Eylül tarihlerinde İzmir’de yapılan ilk toplantılarda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank’ın başkanlığında bir araya geldi. Üyeler, ayrıca Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Atık Su Arıtma Tesisi ve Körfez’e akan derelerde ve deniz alanında da incelemelerde bulundu. Eylem planı, bu araştırmalar neticesinde oluşturuldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.