DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

İzmir Atatürk Lisesi, milletlerarası müfredat uygulamasına başladı

27.05.2020
A+
A-

İzmir Atatürk Lisesi, WCEP Turkey (Uluslararası Lise Öğrenci Metamorfoz Programı) ile başlattığı iş birliği dahilinde uluslararası müfredat uygulamasına geçti. Dünyanın önde gelen uluslararası müfredat ve diploma programı AP’yi (Advanced Placement) uygulayacak olan İzmir Atatürk Lisesi’nin, böylece Ege bölgesinde programı uygulayan ilk, Türkiye genelinde ise altıncı okul olduğu belirtildi. 2019 sonunda Ulusal Eğitim Bakanlığı ve Talim Nezaket Kurulu Başkanlığı’nın onayının ardından, mayıs ayının başında ABD’den alınan onayla resmi olarak uygulamaya giren program dahilinde öğrenciler, 4 ayrı alanda 5 ders alarak uluslararası diploma sahibi olacak. Ayrıca öğrenciler, anadil seviyesinde tanıdık olmayan dil becerisine de sahip olabilecek. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Türk üniversitelerinin resmen tanıdığı programda üniversite eğitiminin 3 yılda tamamlanması ve çift diploma gibi avantajlar da yer alıyor.

“Devlet liselerimiz dünyaya bağlanıyor”
Yoğun bir egzersiz sürecinin ardındaki emeklerinin karşılığını alarak Türkiye’nin tüm bölgelerine misal olacak bir sonuç elde ettikleri için mutlu ve gururlu olduklarını ifade eden WCEP Turkey Genel Müdürü Volkan Cerrahoğlu, “Bu yıldız projelerle temel amacımız, öğrencilerimizin devlet liselerinde aldıkları eğitimi uluslararası düzeye taşımak ve keza ülkelerine hem de dünya örnek olacak bireyler olarak yetişmeleri için katkı maddesi sağlamak. Baş koyduğumuz bu hedef doğrultusunda yeni projelerle devlet liselerimizi dünyaya entegre etmeye tüm gayretimizle devam edeceğiz.” dedi.

İş birliğine değinen İzmir Atatürk Lisesi Müdürü Ahmet Yılmaz ise “Uygulamaya aldığımız uluslararası müfredat programının okulumuza ve öğrencilerimize yeni ufuklar açmasını diliyor, bizleri fazla daha iyi yerlere taşıyacağına inanıyorum. 132 takvim köklü geçmişiyle ülkemizin öncü eğitim kurumlarından biri olan İzmir Atatürk Lisesi olarak Ege Bölgesi’nde AP Uluslararası Müfredat programını uygulayan ilk devlet lisesi olmaktan kibir duyuyor, Milli Eğitim Bakanlığı ve Talim Edep Kurulu Başkanlığı ile WCEP Turkey yetkililerine fazla teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Programın sunduğu lise eğitimiyle üniversite derslerinden muaf olunabiliyor
İlk olarak Amerika Birles¸ik Devletleri’nde yürürlüğe alınan ve tüm dünyaya yayılarak 60’tan artı ülkede uygulanan Advanced Placement, şu lahza Türkiye’de eksik sayıda okulda uygulanıyor. Dünyada en manâlı milletlerarası diploma programlarından biri olarak kabul edilen AP, 1955 yılından bu yana Amerikan üniversitelerinde lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin girdiği SAT sınavlarının da uygulayıcısı olan College Board kadar yürütülüyor. Ön üniversite programı olarak da adlandırılan AP, öğrencilere yurtdışı üniversitelere başvururken kabul aşamasında ve derslerden muaf olma konusunda avantajlar da sağlıyor. Program, gerek derslerin içeriği ve is¸lenis¸i gerekse bilgiyi ölçme tarzı ile ögˆrencilere henüz lisedeyken üniversite seviyesindeki dersleri alma imkanı sunuyor.

Milletlerarası Lise Öğrenci Başkalaşım Programı nasıl işliyor?
Yaklaşık 70 yıldır 60’ı aşkın ülkede uygulanan program; kültürlerarası iletişimi geliştirmeyi, toplumlar arası önyargıları engellemeyi ve ülkelerin dil ile kültür tanıtımını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Program dahilinde lise eğitiminin minimum 1 yılını ayrı bir ülkede tamamlamak isteyen 15-18 yaş arası Türk lise öğrencileri, şu lahza itibarıyla Kanada, Amerika, İtalya ve Fransa’da eğitim alma fırsatı yakalayabiliyor. Program, ilgili ülkelerin Eğitim ya da Devlet Bakanlıkları göre organize ediliyor ve öğrenci seçmelerini yürütüyor bu bakanlıklara akredite olan kontenjan sahibi kurumlar göre yürütülüyor. Tüm hukuki süreçler, yatırma işlemleri ve program kuralları ülkelerin bakanlıkları tarafından belirlenirken başarı kriteri olarak tüm derslerde en az “C” ortalaması bekleniyor. Öğrenciler ise bakanlık programları ile lise eğitimlerinin bir ya da birdenbire fazla yılını, yüksek güvenlik kriterleriyle seçilen gönüllü ailelerin yanında geçirerek aileye en yakın okula yönlendiriliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.