DOLAR 32,2769
EURO 34,7012
ALTIN 2.412,13
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

İyileşme süresi 1 ayı aşabilir!

22.04.2020
A+
A-

Uyruk Gazetesi’nden Mert İnan’ın haberine göre Kovid-19 pandemisinde çok sayıda sağlık çalışanı virüsten etkilenirken, rakamlar ve iyileşme süreleri ise tamamen bilinmiyor. Sağlık Durumu çalışanları kesintisiz vaka gördüklerinden, hastalıkları daha ağır ve uzun seyredebiliyor. İstanbul Avrupa yakasındaki bir millet hastanesinde ateşi yükselmeye başlayan ve 25 Mart tarihinde deneme sonucu pozitif çıkan uzman doktorun başına gelenler ise, izolasyon ve testlerin önemi açısından ibret olacak türden.

25 Mart’ta ilk deneme sonucu fazla çıkan ve ardından evinde çare görebilen doktorun, 17 gün sonradan yapılan testi de artı çıktı.

Yine pozitif çıktı

Semptomların ilk ortaya çıkışından 17 gün daha sonra iyileştiğini zannederken deneme sonuçları pozitif çıkan uzman doktor yaşadıklarını Uyruk’e anlatırken, “20 Mart’ta hastanede çalışırken beden sıcaklığım aniden 38.5’a çıkınca, alev düşürücü ilaç aldım. İlk gün öksürüğüm yoktu. Ertesi gün akciğer tomografisi çektirdim ama herhangi bir belirti gözükmüyordu. Enfeksiyon uzmanı arkadaşlarım bir takım alev düşürücü ve gribal ilaçlar reçete ettiler. Şikayetlerimin ikinci günü biterken, PCR testi yaptırdım. 25 Mart’ta sonucun pozitif olduğunu bildiren telefonu aldım. İlk iki gün şiddetli ateş ve kramplar olmuştu. Yataktan çıkamaz durumdaydım. Nefes elde etmek bile şiddet geliyordu. Kesintisiz uyur, uyuklar haldeydim. Hastalığın yedinci gününü atlattıktan sonradan halsizlik dışarıda bulgu kalmamıştı. Karantina süremin dolmasını beklemeye başladım. Karantina süresi dolduktan üç gün sonra denetleme testi yapıldı ve sonuç tekrar artı çıktı” dedi.

37 güne uzuyor

Hastalığın herkeste gösterdiği başlangıç belirtilerinin farklı olduğunu, 14 günlük karantina süresinin belirli iyileşme anlamına gelmediğini dile getiren uzman doktor, şunları söyledi: “Halsizliğim bir türlü aşmak bilmiyor. Deneme sonucum negatif çıkacak ve işime dönme hayali kurarken azıcık yıkıma uğradım. 14 günlük yeni karantina sürecindeyim. Arkadaşlarımla Whatsapp’tan konuştuğumda iyileşme süresi 37 güne uzayan hekim olduğunu duydum. Karantinanın bittiği gün iyileştiğimi zannedip dışarı çıksam ve üç gün daha sonra test yapılmamış olsa, birçok insana virüs bulaştıracaktım. Eşim ve kızım da bir aydır tedbir amaçlı benimle karantinadalar. Evimizi sürekli havalandırıyoruz. Neyse fakat eşim ve kızımda sorun yok. İnsanlar bu salgını ciddiye alsınlar. Biz hekimler olarak böylesi bir salgınla ilk önce karşılaşıyoruz. Öksürük şikayetim yoktu. Kovid-19 testi artı çıkan hekimlerden bazılarının öksürük şikayeti olurken ateşleri düşük seyrediyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.