DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

İyileşenler hastalara şifa olacak

03.04.2020
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Ziyneti Kocabıyık’ın haberine göre Sağlık Bakanlığı Acıbadem Üniversitesi Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve ekibine Covid-19’la karşılaşmış ve iyileşmiş kişilerin kanlarının hasta kişilere ilaç olarak kullanılacağı plazma üretimi için onay verdi. Çin’deki uygulamaların işe yaradığını söyleyen Prof. Dr. Ovalı “İyileşmiş gönüllülerden kan temini için Türk Kan Vakfı ile Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneğiyle iş birliği içindeyiz. Hastalığı yenen vatandaşlarımızı hayat kurtarmak için plazma bağışlamaya davet ediyoruz. Covid-19 immün plazma ve tedavisi hızlı bir şekilde onaylandı. Kök hücre ise yolda. Daha önce Ebola, SARS, MERS, grip ve H1N1 yani domuz gribinin tedavisinde de kullanılmış ve emniyetli olduğu gösterilmiş bir metot” şeklinde konuştu.

Prof. Ovalı, plazmanın üretimini şöyle anlattı: “Daha önce hastalığı geçirmiş uygun hasta seçiliyor. Kanı alınıyor ve laboratuvarda virüsün hastalık yapan bölümü etkisiz hâle getiriliyor. Plazma konsantre ediliyor. Canlı Covid-19 virüsü üzerinde etkili olduğunu gösteren kalite kontrol testleri yapılıyor ve plazma kullanılmaya hazır hâle geliyor. Grubumuz dört haftadır çalışıyor ve şu anda FDA’nın belirttiği standartlarda üretime hazır ürünü hazırlamış durumda.”

Plazma tedavisinin Türkiye’deki bütün merkezlerde yapılabileceğini ancak verilecek ürünün etkin olabilmesi için standardizasyonun şart olduğuna işaret eden Prof. Dr. Ovalı “Plazma üretimi için bağışık donör bulabilmek maksadıyla hızlı tarama testleri yapılmalıdır” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.