DOLAR 32,5413
EURO 34,9110
ALTIN 2.425,34
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

İtiraz Kabul Edilmedi: Google, Kullanıcıları Gizli Sekmede Takip Ettiği İçin Yargılanacak

14.03.2021
A+
A-

Google, geçtiğimiz yaz haziran ayında ABD’de büyük bir dava ile karşı karşıya kalmıştı. Kullanıcıları gizli sekmedeyken takip edip veri toplamaya devam ettiği gerekçesiyle açılan davada şirket, kullanıcıları yanıltmakla ve verileri gizli bir şekilde toplayarak yasaları ihlal etmekle suçlanıyordu. Bu suçlamayla beraber Google, durumdan etkilenen milyonlarca kullanıcıya yönelik zarar için 5 milyar dolarlık bir tazminat davası ile karşı karşıya kalmıştı.

Ancak Google, bu davanın gerekçesini kabul etmedi ve Google sözcüsü Jose Castenda konuya ilişkin yaptığı açıklamada ”Chrome’daki gizli sekme, size etkinliğiniz tarayıcınıza veya cihazınıza kaydedilmeden internette gezinme seçeneği sunar. Her yeni gizli sekme açtığınızda açıkça belirttiğimiz gibi, web siteleri oturumunuz sırasında göz atma etkinliğiniz hakkında bilgi toplayabilir.” ifadelerini kullandı. Ardından Google, davanın düşmesini istedi. 

Mahkeme Google’ın isteğini kabul etmedi:

Google gizli mod

Gelen son haberlere göre ise mahkeme Google’ın bu isteğini kabul etmedi. Bu durumda Google, kullanıcıları gizli sekmede takip edip veri topladığı için 5 milyar dolarlık bir tazminat davasında yargılanacak. Google’ın yaptığı açıklamada verdiği bilgiler doğru olsa da nihayetinde kullanıcıları yanılttığı ve tam olarak hangi verileri toplayıp toplamadığına yönelik yeterli bilgi vermediği gerekçesiyle haksız bulunabilir.

Bu da mahkeme sonucunda Google’ın bu noktada farklı ve daha şeffaf bir politika uygulamasına yönelik bir kararı beraberinde getirebilir. Tabii ki bir diğer seçenek ise Google’ın her şeyi ‘yasalara uydurduğunu’ kanıtlayarak davayı kazanması. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.