DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

İstanbul’da su kullanımında rekor: Barajlar yüzde 55’in altına düştü

İstanbul’da su seviyeleri yüzde 55’in altına düştü, barajlar alarm veriyor. Kuraklık ve iklim değişikliği su kaynaklarını tehdit ediyor.

28.07.2025
A+
A-

İstanbul genelinde etkili olan sıcak hava dalgası, günlük yaşamı olumsuz yönde etkilerken, beraberinde su kaynakları üzerinde de ciddi baskılar oluşturuyor. Özellikle baraj seviyelerinde yaşanan azalma, önümüzdeki dönemlerde su temini konusunda endişeleri artırıyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından paylaşılan son veriler, şehrin su rezervlerinin alarm seviyelerine yaklaştığını gösteriyor.

İstanbul’da su kaynaklarının durumu, özellikle mevsimsel kuraklık ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle kritik bir noktaya ulaşmış durumda. Bu durum, hem günlük su tüketiminin artmasına hem de mevcut barajların doluluk oranlarının düşmesine neden oluyor. Şehirdeki su yönetimi ve tasarruf önlemleri, bu süreçte büyük önem kazanmış durumda.

Baraj Doluluk Oranları ve Güncel Durum

  • İstanbul’da toplam baraj doluluk oranı: %54.44
  • En yüksek su seviyesine sahip baraj: Elmalı Barajı – %70.92
  • En düşük su seviyesine sahip baraj: Istrancalar Barajı – %31.88

İSKİ’nin güncel verileri, şehirdeki su kaynaklarının durumunu net bir şekilde ortaya koyuyor. En çok su tutan barajlar arasında Ömerli %55.4, Darlık %64.85, Elmalı %70.92, Terkos %58.21, Alibey %38.29, Büyükçekmece %52.34, Sazlıdere %45.19, Istrancalar %31.88 ve Pabuçdere %48.6 yer alıyor. Bu rakamlar, özellikle Istrancalar ve Alibey barajlarındaki ciddi düşüşleri gösteriyor, böylece suyun sürdürülebilirliği açısından acil önlemler alınması gerekliliği ortaya çıkıyor.

Baraj Doluluk Oranları ve Güncel Durum

Su Tüketiminde Artış ve Rekorlar

İstanbul’da su kullanımı, özellikle yaz aylarında artış gösteriyor. 24 Temmuz 2025 tarihinde kaydedilen günlük su tüketimi, 3 milyon 750 bin metreküp ile Temmuz ayları için yeni bir rekoru temsil ediyor. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %2.3 oranında artış anlamına geliyor ve şehrin su ihtiyacını karşılamakta yaşanan zorlukları gözler önüne seriyor.

Özellikle yaz aylarında, sıcak havalar ve kuraklık nedeniyle su tüketimi hızla yükseliyor. Bu da, mevcut barajların daha fazla stres altında kalmasına neden oluyor. İstanbul halkı ve ilgili kurumlar, su tasarrufu konusunda daha bilinçli davranmak ve kaynakların verimli kullanılması adına acil önlemler almak zorunda kalıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.