İstanbul’da Casusluk Operasyonu ve Gözaltılar
İstanbul’da gerçekleştirilen casusluk operasyonu ve gözaltılar hakkında detaylar, gelişmeler ve son dakika bilgileri burada.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen geniş çaplı soruşturmalar sonucu 10 şüpheli gözaltına alındı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinasyonunda gerçekleşen operasyonlar kapsamında, 10 şüpheli emniyet güçleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişiler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi ne götürüldü. Bu şahısların ifadeleri, savcılık tarafından detaylı şekilde alındıktan sonra, 9’u tutuklama talebiyle, 1’i ise adli kontrol kararıyla hakim karşısına çıkarıldı.
Hakimlik, yapılan değerlendirmeler sonucunda, 7 şüphelinin tutuklanmasına karar verirken, 3 zanlı hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetti. Bu gelişmeler, soruşturmanın ciddiyetini ve geniş kapsamını gözler önüne serdi.
Operasyonun detayları ve arka planı
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yürütülen “askeri ve siyasi casusluk” soruşturmaları çerçevesinde kapsamlı çalışmalar gerçekleştirdi. Ticaret Bakanlığı müfettişleriyle ortaklaşa yapılan incelemeler neticesinde, şüphelilerin Bakanlık sistemleri üzerinde çeşitli gizli ve özel verileri üçüncü taraflara para karşılığı sattıkları tespit edildi.
İddialara göre, şüpheliler, gümrük müdürlüğü çalışanlarıyla iletişim kurarak, ithalat ve ihracat verilerini ediniyor, bu verileri sosyal medya ve internet siteleri üzerinden pazarlayarak, çeşitli şirketlere satıyordu. Ayrıca, yapılan operasyonda, İstanbul başta olmak üzere 7 farklı ilde düzenlenen baskınlarda çok sayıda dijital materyal, doküman ve belge ele geçirildi.
Çalışmaların detayları ve suç kapsamı
Gümrük muhafaza müdürlüklerinde görev yapan 4 şüphelinin, savunma sanayisi şirketlerinin satın aldığı veya sattığı teçhizat ve malzeme verilerini temin ettiği ve bu bilgileri sosyal medya fenomenleri veya internet siteleri aracılığıyla satmaya çalıştığı belirlendi. Ayrıca, bu verilerin, İngiltere merkezli şirketlere satıldığı tespit edildi.
Çalışmalar sırasında, savunma sanayi şirketlerine ait kritik bilgiler alınarak, bu verilerin hedef ülkelere veya rakip şirketlere ürün veya ekonomik istihbarat şeklinde aktarılması olasılığı da ortaya çıktı. Bu kapsamda, uluslararası düzeyde ciddi bir casusluk ve bilgi sızdırma faaliyetinin söz konusu olduğu değerlendirildi.