DOLAR 32,2326
EURO 35,1737
ALTIN 2.471,91
BIST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 23°C

İstanbul’a kar yağışı yolda mı? Flaş açıklama!

03.02.2023
A+
A-

Cumartesi akşamı Bursa-Adapazarı arasında kar yağışı bekleniyor. İstanbul bu sırada yağmur ve Anadolu yakası yükseklerinde karla karışık yağmur alabilir. Ege’nin iç kesimleri ile Doğu Anadolu ile Güneydoğu genelinde cumartesi günü zayıf-orta kuvvette kar yağışları görülecek. Hakkari-Şırnak çevresinde ise kuvvetli kar yağışı, mevcut örtüyü kalınlaştırmayı sürdürecek.

 Pazar öğlen saatleri yaklaşırken Kırklareli-Kıyıköy arasında kar yağışı başlamış olabilir, İstanbul’da pazar akşamı ve gece şehrin kıyıdan uzak ilçelerinde kar örtüsü oluşmasını bekliyoruz. Pazar gecesi Arnavutköy-Çatalca arasında ulaşım aksayabilir.

İSTANBUL’A KAR YAĞACAK MI?

Pazartesi günü ise yağışların daha kuvvetli olacağı, fakat yağış tipinin İstanbul’da yağmura döneceği bir gün olacak. Toplamda düşmesini beklediğimiz yağış su havzalarını iyileştirirken baraj su seviyelerini yukarı taşıyacak. Özellikle Terkos-Durugöl havzasının bu yağışlardan olumlu (3. havalimanı mevkiinin ise ulaşım açısından olumsuz) etkilenmesini bekleyebiliriz.

Özetle İstanbul’da kar tatili, pazartesi yoğun kar yağışıyla tüm şehrine beyaza bürünmesini beklemiyoruz. Yağışlar sıcaklığın tam müsaade etmemesiyle, yeterince soğuk olmamasıyla yağmur ve karla karışık yağmura dönecek. İlçesel olarak değişen miktarda kar görebileceğiz fakat bu kuraklıkta, bu yoklukta düşen her damla suyun kıymetli olduğunu biliyoruz.

ANKARA’DA KAR DEVAM EDİYOR

Ankara’da yağan kar aralıklarla sürecek, İç ve Doğu Anadolu’nun kuzey kesimleri 4-5 gün daha aralıklarla kar yağışı alacak görünüyor. Karadeniz yaylaları ve köy yolları bölgenin batıdan doğuya her uzantısında kar altında beyazlayacak, bu yollarda ulaşım durabilir acil durumlar hariç aslında dağ ve köy yollarına çıkmamakta fayda var.

Gelecek hafta pazartesi Anadolu’da pek çok merkezde okullar tatil edilebilir, okulların mevcut kapalı hali sürebilir. Ankara’dan doğu ve güneydoğu istikametinde her merkez yarım metre ve üzerinde kar biriktirmiş olacak (yükseklerde ise metre metre).

İstanbul kar tahminini, yağışın ne kadarının kar olabileceğini sonraki güncellemelerle aktarmayı sürdürelim.

Bir not: Hava tahminleri doğal biçimde havanın kendisi gibi sürekli değişiyor, ancak ana hatlarıyla hangi yağışları alacağımız (kar, yağmur, dolu, sağanak vb.) ve bunların hangi günlerde gerçekleşeceğine dair yüzde 94’e varan tutarlılıkta bir fikrimiz oluyor. Fakat kritik konu bu tutarlılığı sadece 72 saat gelecek için sağlayabiliyoruz, yani öyle 8-10 gün önceden nereye kaç santimetre kar yağacağını tahmin edip bununla ilgili halkı galeyana getiremiyoruz.

Yakınımızda su sıcaklığı ile göz dolduran bir Karadeniz var, kıyılarda yaşayan yüzbinlerce kar meraklısı var. Milyonları etkileyecek hava olayları ile ilgili sizlere 5 günden uzun vadede de tahmin ulaştırabiliriz ancak o günler geldiğinde ilettiğimiz tahmindeki havanın özellikleri (sıcaklığı, yağış içeriği, basıncı vb), gerçekte yaşadığımızla ne kadar örtüşür? O kar meraklıları bizi o vorteksin ucuna takıp döndürmez mi?

Özetle her hava durumu kaynağı doğru bilgi, son kullanıcının ihtiyacı olan bilgiyi sağlamadığı gibi manipülasyonla, kelime oyunlarıyla insanları bilerek yanlış da yönlendirebiliyor.

Hüseyin Öztel / HABERTÜRK

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.