İstanbul’a ‘derece derece mesai’ gündemde
Türkiye Gazetesi’nden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre hükûmetin aldığı karar doğrultusunda 1 Haziran’da kaldırılan kısıtlamalardan sonradan, ilk olarak İstanbul almak üzere büyükşehirlerde gelişen toplu taşıma kullanımında sosyal uzaklık kurallarına armoni için öbür öneriler gündeme geldi.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun bir takım üyeleri ile Prof. Dr. Mehmet Ceylan, büyükşehirlerde çalışanların mesai saatlerinin kademelendirilmesine geçilmesini önerdi. Bu yolla toplu ulaşım araçlarındaki yığılmaların önlenebileceğini dile getiren uzmanların önerileri, İstanbul Toplu Ulaşım Bilim Kurulunun da gündemine geldi.
BÖLGESEL KADEMELENDİRME
Kurulun yaptığı çalışmalar aralarında trafiğin irtifa yaptığı saatlerde yapılan yolculuklara öbür ücret uygulanması, bu saatlerde özgürlük kart uygulamasına son verilmesi ve ofis çalışanlarının evden mesai yapmalarının özendirme edilmesi gibi öneriler de yer alıyor. Toplu Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı “Şimdi İstanbul’un hangi ilçesine ne kadar gezi yoğunluğu var, bu ilçelerde hangi işletmeler, hangi halk kurumları var, alan alan nasıl bir mesai kademelendirilmesi gerekir. Afiyet Bakanlığının vaka verilerini de göz önüne alarak bir değer biçme yapıyoruz. Silivri’deki tapu dairesine derece derece bir mesai getirmenin merkezdeki trafiğe etkisi olmaz, lakin merkezdeki ilçelerde bu tatbik trafikteki yığılmaların ve toplu nakliye araçlarındaki insan yoğunluğunun önüne geçer. Eylülde okullar ve üniversiteler açıldığında bu yoğunluğun önüne nasıl geçeriz, sosyal mesafeyi toplu ulaşımda nasıl koruruz, tüm bunlara ilişkin çalışma yapılıyor. Örneğin toplu ulaşımı yolculuklarında üniversite öğrencilerinin payı yüzde 30 civarında. Uzakta eğitim ile bu oran düşürülebilir” diye konuştu.
ÖZEL ARAÇLAR %10 ARTTI
Ulaşım Bilim Kurulu, salgın dönemine ilişkin İstanbul’la ilgili bir trafik anketi de yaptı. GSM operatörleri üzerinden gerçekleştirilen araştırmaya tarafından, salgın sebebiyle özel vasıta kullanımı yüzde 33’deri yüzde 43’e yükseldi. Prof. Dr. Ilıcalı “İstanbul trafiğinde özel araçların sayısının artması seslenmek, bununla birlikte trafik kaosu demek. Bunun önüne geçilmesi için toplu ulaşıma karşın alınacak tedbirlerle yığılmaların azaltılmasını hedefliyoruz” değerlendirmesini yaptı.