İstanbul Arnavutköy’de Çevre ve Sağlık Sorunu: Boğazköy Deresi’nin Korkutucu Durumu
İstanbul Arnavutköy’de Boğazköy Deresi’nin çevre ve sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini ve çözüm önerilerini keşfedin. Doğayı koruma bilinciyle bilinçlenin.
İstanbul Arnavutköy’de Uzun Süredir Devam Eden Çevre Sorunu
İstanbul’un Arnavutköy ilçesine bağlı, özellikle Bahçeşehir 2. Kısım sakinleri, yıllardır süregelen ve giderek büyüyen bir çevre ve sağlık tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu sorun, bölgedeki kötü koku ve çevresel kirlilik nedeniyle yaşam kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir.
Alibeyköy Deresi ve Boğazköy Deresi’nin Durumu
İstanbul’un en önemli su kaynaklarından biri olan Alibeyköy Deresi’ne bağlı olan ve aynı zamanda bölgedeki su akışını sağlayan Boğazköy Deresi, ne yazık ki, henüz herhangi bir resmi ıslah veya temizlik çalışması görmemiştir. Bu durum, derede biriken çöpler, atıklar ve suyun düzensiz akışıyla daha da kötüleşmiş, çevre kirliliğini artırmıştır.
Çevresel Kirlilik ve Sağlık Riskleri
Drone ile havadan çekilen görüntüler, deredeki kirliliğin boyutunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Dere, çocukların oyun alanlarına, ibadethanelere ve tarım alanlarına oldukça yakın konumda bulunuyor. Bu da, hem çocukların sağlığını hem de tarımsal üretimi ciddi şekilde tehdit ediyor.
Mahalle Sakinlerinin Çığlıkları ve Tepkileri
Mahalle sakinlerinden Sefa Kökten, yaşanan soruna ilişkin yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Evde oturmak artık imkânsız hale geldi. Sinek ve böcek istilası almış başını gidiyor. Kaynağını bilmiyoruz; lağım mı, fabrikalardan mı geliyor, belli değil. Aşağıya baksanız, bizim bahçemizden görürsünüz. Kurban kesilip derelere atılıyor, temizlik yapılmıyor. Bolca bölgesinden başlayıp buraya kadar yapılması gereken temizlik çalışmaları henüz başlamadı.”
Temizlik Çalışmaları ve Sorumluluklar
Diğer mahalle sakini Fatih Ergün de, bu soruna karşı duyduğu endişeyi dile getirerek, “Sabah ve akşam saatlerinde bu kirlilik dayanılmaz hale geliyor. Çocuklar ve yaşlılar bu ortamda yaşamaya zorlanıyor. Yetkililerin acil müdahale etmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.