DOLAR 32,3588
EURO 34,7003
ALTIN 2.382,01
BIST 10.196,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

İşsizliğin Psikoloji Üzerindeki Etkisi

14.05.2020
A+
A-

İşsizlik bireylerin keza somut hem de psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine niçin oluyor. Bilirkişi Klinik Psikolog Fundem Ece Kaykaç konuya ilişkin manâlı açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

İŞSİZLİĞİN PSİKOLOJİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Geçimini sağlamakta zorluk yaşayan şahısların özgüveni de bu sorun nedeniyle etkilenmektedir. İşsiz kalan kişilerin; evine bakmaktaki gücündeki azalış, evdekilere karşısında hissettiği mahcubiyet ve sorumluluğunu yerine getirememiş olmanın stresi ile baş etmekte zorlanabiliyorlar.

Kastetmek ve bir iş sahibi edinmek; fiziki gelir ve ihtiyaçlarımızı karşılamamızın yanı sıra; hürmet görme, o toplum içerisinde bir yer edinme ve aitlik hissiyatını da sağladığı için sosyal ve psikolojik ihtiyaçların giderilmesini sağlayan bir yöne sahiptir. Bu ortadan kalktığında ise kişinin öz değerine dair sorgulamaları başlar ve psikolojik olarak rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başlar.

İşsiz kalan bir kişi psikolojik olarak kendini iyi hissetmediğinden, tekrar iş bulmakta da zorluk yaşamaktadır. Bunun yanı sıra fiziki anlamda da güçlük çektiği için psikolojik yardım elde etmek namına kendisine yatırım yapmakta zorluk yaşayabilir ve bu şart görüldüğü üzere, bir kısır döngü haline dönüşebilir.

bununla beraber işsizlik uyku sorunları, iştahsızlık, kaygı bozukluğu, depresyon, gerginlik gibi birçok rahatsızlığı da beraberinde getirmektedir.  Çünkü millet sahip oldukları potansiyeli ortaya ayarlamak ister. Lakin kendi enerjisini dışarı aktaramadığında bir boşluğun içerisine düşerler. Bu boşlukta kişiler kendisini cılız ve umutsuz hissederler.

Natürel cümbür cemaat işsizliğe aynı şekilde tepki gösteremeyebilir. İşsiz kalınan bu dönemde, umutsuzluğun tersine potansiyellerini ortaya çıkaran ve yeni girişimlerde bulunup başarılı olan birçok kişi de vardır kesinlikle. Bu noktada şahısların bu zorlu süreçle başa çıkabilme becerileri ve adaptasyonları oldukça önemlidir.

Önemli bir etkende bireylerin işi nasıl tanımladığıdır. İşe para arabulucu olarak mı yoksa bir statü olarak mı bakılıyor? Bu bağlamda bireylerin öz ego değerleri de işe yükledikleri anlama tarafından değişkenlik gösterecektir.

İLİşKİLİ HABERLER ABD'de İşsizlik Maaşı Başvuruları Beklentiyi Geçti

ABD’de İşsizlik Maaşı Başvuruları Beklentiyi Geçti

Mayıs Dönemi İşsizlik Ödeneği Hak Sahiplerinin Banka Hesaplarına Yatırılacak

Mayıs Dönemi İşsizlik Ödeneği Yargı Sahiplerinin Banka Hesaplarına Yatırılacak

Mayıs Ayı İşsizlik Maaşları Ödenmeye Başladı

Mayıs Ayı İşsizlik Maaşları Ödenmeye Başladı

Bakan Selçuk 'İşsizlik Sigortası Ödemeleri'nin Başladığını Açıkladı

Bakan Selçuk ‘İşsizlik Sigortası Ödemeleri’nin Başladığını Açıkladı

İLİşKİLİ GALERİLER Bu Meslekler İşsizlik Sıkıntısı Çekmeden İş Buluyorlar!

Bu Meslekler İşsizlik Sıkıntısı Çekmeden İş Buluyorlar!

Psikolojik Durumunuzu Düzeltecek Doğal Taşlar

Psikolojik Durumunuzu Düzeltecek Doğal Taşlar

Çok İlginç Psikolojik Gerçekler

Çok İlginç Psikolojik Gerçekler

Survivor Gizem: Nisa'nın Psikolojisi Çok İyi Değil

Survivor Gizem: Nisa’nın Psikolojisi Çok İyi Yok

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.