DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

İsrail’in Saldırıları Altındaki Gazze’de Açlık ve Yetersiz Beslenme Tehlikesi

İsrail’in saldırıları altında Gazze’de açlık ve yetersiz beslenme riski artıyor. Güncel gelişmeleri ve insani durumu öğrenmek için detaylar burada.

27.07.2025
A+
A-

İsrail’in yoğun ve sistematik saldırıları ile insani yardım girişimlerinin ciddi oranda kısıtlandığı Gazze’de, özellikle ihtiyaç sahibi çocukların durumu her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Bu bölgede yaşayan 6 yaşındaki Dena Ahmed Suhveyl’in sağlık durumu, açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle hızla kötüleşiyor. Savaşın başlangıcından itibaren Hamas’ı ortadan kaldırmaya ve esirleri kurtarmaya yönelik girişimler yapsa da, İsrail hükümeti bu hedeflere ulaşmak için askeri yöntemlere başvurmayı sürdürüyor. Ancak son dönemde, bu hedefleri insani yollarla gerçekleştirmeye çalışma çabaları da sonuçsuz kalmış durumda.

İsrail, sınır kapılarını kapatarak 2 milyonu aşkın insanı açlık ve kıtlıkla yüz yüze bıraktı. Aynı zamanda, ABD kontrolündeki ve sözde insani yardım merkezlerini de ölüm tuzakları haline getirerek, bölgedeki insani krizi derinleştiriyor. Güncel verilere göre, İsrail’in bu politikaları nedeniyle Gazze’de 85’i çocuk olmak üzere toplam 127 kişi yaşamını yitirdi. Bebek maması ve besin takviyelerinin tükenmesiyle birlikte, 100 binden fazla çocuk ise ölüm tehlikesiyle karşı karşıya. Ayrıca, İsrail ve ABD güdümündeki “Gazze İnsani Yardım Vakfı” aracılığıyla kurulan yardım merkezlerine yapılan saldırılar sonucunda 1121 Filistinli yaşamını yitirdi. Bu tablo, bölgedeki insani kriz ve ölüm tehdidinin boyutlarını net bir şekilde gözler önüne seriyor.

6 yaşındaki Dena’nın trajik durumu

6 yaşındaki Dena sadece 11 kilogram ağırlığında. Doğum sırasında beyni oksijensiz kalan ve bu nedenle Serebral Palsi hastalığına yakalanan Dena, özellikle ihtiyaç sahibi olmasına rağmen, İsrail’in uyguladığı aç bırakma politikasından olumsuz etkileniyor. Savaş nedeniyle sağlık durumu her geçen gün daha da kötüleşen küçük kız, şu an yalnızca 11 kilogram ağırlığında. Dena’nın annesi Menal, yaşadıkları zorlukları ve kızının durumunu şu sözlerle anlattı:

“Eşim, İsrail saldırılarında hayatını kaybetti. Ben, 6 çocuğuma tek başıma bakmak zorundayım. En küçük kızımın ihtiyaçlarını karşılamakta büyük güçlük çekiyoruz. Bu savaş ortamında kızımın sağlığı gittikçe bozuluyor. Şu an serum tedavisi görüyor ve durumu kritik.”

Gazze’de açlık ve çaresizlik

Anne Menal, yaşadıkları zorlukları ve dayanılmaz durumu şöyle anlattı: “14-15 defa yer değiştirdik. Kuzeyde açlık çektiğimiz gerekçesiyle buraya geldik ama burada da aynı sorun devam ediyor. El-Bureyc bölgesinde de açlık var. Aşevlerinden yemek alamıyoruz. Pazar yerlerine gidiyorum, hiçbir şey bulamıyorum. Et, sebze, takviye gıda gibi temel ihtiyaçlar elimizde yok. Kızımı, durum gittikçe kötüleşince hastaneye götürüyorum. Serum veriyorlar, ama bu yetmiyor. Bu çocuk, gıda ve ilaçtan başka ne isteyebilir ki?”

Gazze’de yaşayan herkesin büyük bir açlık kriziyle karşı karşıya olduğunu belirten Menal, kızının özel ihtiyaç sahibi olduğunu ve böyle çocukların bakımlarının daha da zor olduğunu vurguladı.

“Bu çocuk terörist değil, kimseyle savaşamaz. Ancak binlerce çocuk, sebepsiz yere ölüme terk ediliyor. Bu durum adeta bir katliamdır.”

Yardım dağıtım noktalarındaki çaresizlik

Menal, daha önce aşevlerinden makarna ya da mercimek çorbası aldıklarını ancak son bir aydır bu imkanın da kalmadığını dile getirerek, oğlunu ölüm tuzağı haline gelen yardım noktalarına göndermek zorunda kaldığını belirtti:

“Evimizi geçindirecek kimse olmadığı için mecburen oğlumu yardım dağıtım noktalarına gönderiyorum. Bu noktalar artık ölüm tuzağına dönüştü. Eğer bu açlık olmasaydı, oğlumu oraya göndermem. Kimse bu duruma razı değil, ama başka çaresi yok.”

Gazze’deki insani kriz ve çocukların yaşadığı zorluklar, uluslararası toplumun dikkatini çekmeye devam ediyor. Ancak, bölgedeki durumun acil ve çözüme ulaşması için uluslararası çabaların artırılması gerekiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.