DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Ağustos’ta 51,1 oldu

10.09.2019
A+
A-

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi’nin Ağustos 2019 dönemi sonuçları açıklandı.

Endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar, ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak açıklanan verilere göre, Temmuz ayında 51,3 olan İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Ağustos’ta 51,1 olarak kaydedildi. Endeks, ihracat pazarlarındaki talep koşullarında ılımlı iyileşmeye işaret etmiş olsa da iklimin Mayıs 2013’ten beri en düşük oranda güçlendiğini gösterdi.

ABD’deki büyümenin yavaşlaması ve bazı Avrupa ekonomilerinde süregelen düşük büyümeye bağlı olarak Türk imalatçıların ihracat iklimindeki iyileşme, ağustosta yavaşlamaya devam etti. Küresel ekonominin yavaşlamasıyla birlikte iyileşme üst üste 6. ay hız kesti. Dünya genelinde imalat sektöründe zayıflık olduğuna ilişkin sinyallerin arttığı gözlendi.

Almanya’da üretim azalmaya devam etti

Türk imalatçıların en büyük ihracat pazarı ve Avro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi Almanya’da büyümenin hızlandığına yönelik işaretler oldu. Ancak ekonomik aktivitedeki iyileşme hizmet sektörü merkezli olarak gerçekleşirken, imalat sanayi üretimi azalmaya devam etti. Fransa, İspanya, Hollanda, Yunanistan ve İrlanda gibi Avro Bölgesi’nin diğer ekonomilerinde de büyüme iyileşme belirtileri gösterdi.

Türk imalat sektörü ihracatının en büyük 5 pazarından biri olan İtalya’da üretim genel olarak durgun bir seyir izledi. Ekonomik aktivitenin son 3 ayda ikinci kez azaldığı Birleşik Krallık’ta ise zayıflık belirgin şekilde devam etti. Ancak gerileme oldukça hafif düzeyde kaydedildi. Avusturya, Çekya ve Polonya’da da üretimin azaldığı gözlendi.

Türk imalat sektörü ihracatının yüzde 5’ini oluşturan ve dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’de büyümenin yavaşladığına ilişkin işaretler arttı. Üretimdeki artış ılımlı ve son 3,5 yılın en düşük oranında gerçekleşti. Kanada’da ise imalat üretiminin daralmaya devam ettiği gözlendi.

Orta Doğu ekonomilerinde ekonomik aktivite artmayı sürdürürken, özellikle Suudi Arabistan’da büyümenin ivme kazandığı görüldü. Buna karşılık Birleşik Arap Emirlikleri’nde büyüme yavaşlarken, Mısır ise yeniden daralma bölgesine geçti.

Ağustosta 4 BRIC ülkesinde de ekonomik aktivite artış gösterirken, Brezilya, Rusya ve Çin’de büyümenin hızlanması dikkati çekti. Son olarak, yerel protestoların faaliyetleri kesintiye uğrattığı Hong Kong’da özel sektörün ekonomik aktivitesi belirgin bir düşüş gösterdi.

“Genel talep koşulları zayıf seyrediyor”

Açıklamada görüşlerine yer verilen IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, imalat sektöründe dünya genelinde yaşanan sorunların Türk ihracatçıları için ağustosta zorluk oluşturmaya devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Her ne kadar hizmet sektörleri hala güçlü performans sergiliyor olsa da genel talep koşulları zayıf seyrediyor. Son anket döneminde özellikle ABD’de büyümenin son 3,5 yılın en düşük oranına gerilemesi dikkat çekici. Buna karşılık, bazı ekonomilerde büyümenin güç kazanması ve Birleşik Krallık ekonomisinin daralma bölgesine geçmesi Avrupa pazarlarında karmaşık bir görünüme işaret etti.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.