DOLAR 32,3956
EURO 34,7858
ALTIN 2.396,72
BIST 10.237,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

İskoçya’da bir mekan dans edenler sayesinde enerji üretiyor

09.10.2022
A+
A-

İskoçya’da bir mekan dans edenler sayesinde enerji üretiyor

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, İskoçya’nın Glasgow kentinde bir sanat merkezi dans pistindeki insanların vücüt ısısını kullanarak yenilenebilir enerji üreten bir teknolojiyi kullanmaya başladı.

SWG3 adlı mekanda dansçıların vücut ısısı, taşıyıcı bir sıvı aracılığıyla yerin 200 metre altında termal pil görevi gören çukurlara aktarılıyor.

Bu enerji daha sonra ısı pompalarına gönderiliyor, burada doğru sıcaklığa getirildikten sonra mekanın içine tekrar veriliyor.

İşletmenin sahipleri bu yeni teknoloji sayesinde mekandaki doğalgaz kombilerini kullanımdan çıkarmayı hedeflediklerini ve böylece karbon emisyonlarını yıllık 70 ton değerinde azaltabileceklerini söylüyor.

Bodyheat adlı teknolojiyi geliştiren ve jeotermal enerji danışmanlığı veren TownRock Enerji adlı şirketin kurucusu David Townsend, “Örneğin orta hızdaki Rolling Stones müziğiyle dans ettiğimizde vücudumuz yaklaşık 250W ısı üretiyor” dedi ve sözlerine devam etti:

“Ama insanların daha hızlı dans etmesini ve hatta zıplamasını sağlayan bir DJ çalıyorsa her bir kişinin 500-600W arasında enerji üretmesi mümkün.”

SWG3 Genel Müdürü Andrew Fleming-Brown, böyle bir sisteme geçişin riskli olduğunu ama mekanın 2025 yılına kadar karbon salımını net sıfıra hedefine ulaştırmakta kararlı olduğunu söylüyor.

Fleming-Brown, “Birinin bu adımı atması ve ilk yatırımı yapması gerekiyor. Umarım yakın zamanda yaptığımız yatırımaın karşılığını alırız” diyor.

10 kat daha pahalı
3 yıl önce geliştirilmeye başlanan termal ısıtıcı ve soğutucu teknolojiyi bugün İngiltere’de kurmanın maliyeti yaklaşık 600 bin sterlin.

Fleming-Brown, “Sıradan bir klima kullanacak olsak bunun maliyeti yalnızca 60 bin sterlin olurdu” diyor.

Ancak SWG3 ekibi, enerji faturalarında yapacakları tasarrufla beş yıl içinde borçlarını kapatmayı hedefliyor.

BBC’ye konuşan Fleming-Brown, “Eğer İngilter’de bunu yapabiliyorsak bu teknolojiyi kullanmak dünyanın her yerinde mümkün olabilir” diyor.

Teknolojiyi geliştiren Townsend ise Berlin’deki bir gece kulübüyle görüştüğünü söylüyor.

“Yenilenebilir ve eğlenceli bir teknoloji”
Durham Üniversitesi Yer Bilimleri Bölümü’nde Jeotermal Enerji, Karbon Yakalama ve Saklama alanında çalışan Dr. Jon Gluyas, “Su ısıtmak çok fazla enerji grektiriyor ve ancak biriktirilen ısı yavaş bir şekilde soğuyor. Bu ısıyı yerde sakladığınızda aslında oldukça iyi bir yalıtım sağlamış oluyorsunuz” diyor ve sözlerine devam ediyor:

“Bu teknoloji enerji saklamak için çok iyi bir yöntem. Sistem iyice oturduğunda ısıyı daha uzun bir süre saklamak mümkün olabilir. Buradaki kritik unsur enerjiyi ısıya dönüştürüp o ısıyı koruyabilmek. Isıyı saklayabiliyorsanız aslında sistemi daha verimli bir hale getiriyorsunuz. Bu teknolojinin hiç karbon salımı yok ve enerji bağımlılığımızı azaltmak için çok iyi bir fikir.”

Glasgow Belediyesi’nde iklim alanında çalışan Angus Millar, “Bu harika bir yöntem ve şehrimizi emisyonlarını azaltıp yenilenebilir enerji üreterek çok daha yeşil bir konuma getiriyor. Aynı zamanda insanlar eğleniyor” diyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.