DOLAR 35,3275
EURO 36,4859
ALTIN 3.032,56
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

İş Bankası’nın Karbonsuzlaşma Hedefleri ve Sürdürülebilirlik Stratejisi

İş Bankası’nın karbonsuzlaşma hedefleri ve sürdürülebilirlik stratejisi, çevresel etkilerini azaltmayı ve gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmayı amaçlıyor. Detaylar için yazımızı okuyun.

25.12.2024
A+
A-

İş Bankası’ndan Karbonsuzlaşma İçin Önemli Adım

Türkiye, karbonsuzlaşma ve döngüsel ekonomi alanında önemli bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Bu süreçte sektöre yön veren kuruluşlardan biri olan Türkiye İş Bankası, Net Sıfır Bankacılık Birliği çerçevesinde karbon yoğun sektörlerin tamamında 2030 yılına kadar hedeflerini açıklayarak önemli bir adım attı. İş Bankası, karbonsuzlaşma konusundaki çalışmalarıyla hem yerel hem de uluslararası alanda dikkat çekiyor.

Banka, tüm kredi portföyü için uluslararası standartlara uygun emisyon ölçüm ve hesaplama süreçlerini tamamladı. Carbon yoğun sektörlerde, müşteri bazlı analizler ve sektörel çözümlemelerle çalışmalarını derinleştirerek, Net Sıfır Bankacılık Birliği tarafından tanımlanan tüm sektörler için 2030 yılı emisyon azaltım hedeflerini belirledi.

İklim Değişikliği ile Mücadelede Sektörel Hedefler

2023 yılında çimento, demir-çelik ve enerji üretimi sektörlerinde emisyon azaltım hedeflerini duyuran İş Bankası, 2024 itibarıyla alüminyum, gayrimenkul, kara yolu yük taşımacılığı, petrol ve gaz ile tarım sektörlerini de hedeflerine dahil etme çalışmalarını tamamlayacak. Buna göre, 2023 baz yılına göre 2030 yılına kadar emisyon yoğunluğunun:

  • Alüminyumda %7,
  • Gayrimenkulde %36,
  • Kara yolu yük taşımacılığında %20,
  • Petrol ve gazda %15 azaltılması hedefleniyor.

Gıda güvenliği ve sürdürülebilir kalkınma açısından büyük bir öneme sahip olan tarım sektörü de bankanın stratejik öncelikleri arasında yer alıyor. İş Bankası, tarım portföyünde emisyon azaltım hedeflerini Türkiye’nin ekilebilir alanlarındaki ürün dağılımını en iyi şekilde yansıtacak şekilde belirliyor. Tarımsal ürünlerin niteliğine bağlı olarak emisyon yoğunluğunun:

  • Buğday üretiminde %14,
  • Mısır üretiminde %15,
  • Pirinç üretiminde %16 azaltılması hedefleniyor.

Tarım bankacılığı konusundaki deneyimi ve çiftçilerin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen ürün bazlı hedeflerle, İş Bankası bu alandaki kararlılığını pekiştiriyor.

Karbonsuzlaşma Stratejisi ile Yeşil Dönüşüm

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 2023 yılı için belirlenen emisyon hedeflerini tüm sektörleri kapsayacak şekilde genişlettiklerini ifade etti. Aran, şu şekilde devam etti:

“100. kuruluş yıl dönümümüzü kutladığımız bu özel yılda, Türkiye’nin sürdürülebilir dönüşümüne öncülük etmek amacıyla, tüm karbon yoğun sektörlerde bilim temelli hedefler belirledik. Böylelikle, kredi portföyümüzden kaynaklanan emisyonların yaklaşık %65’ini kapsar hale geldik. Karbonsuzlaşma rotalarımızı oluştururken, hem küresel iklim senaryolarını hem de ülkemizin sektörel dinamiklerini göz önünde bulundurarak müşterilerimizin yeşil dönüşüm sürecindeki ihtiyaçlarına odaklandık. Bu sayede, ülkemizin koşullarıyla uyumlu, potansiyeliyle örtüşen, uygulanabilir ve veriye dayalı aksiyon planları geliştirdik. Bu çerçevede, Net Sıfır Bankacılık Birliği tarafından karbon yoğun olarak tanımlanan tüm sektörlerde emisyon hedefleri belirleyen ilk Türk bankası olmanın gururunu yaşıyoruz.”

Aran, gelecek için atılan her adımın, çevreyi koruma ve yeşil dönüşümü destekleme açısından büyük bir önem taşıdığına dikkat çekerek, “Girdiğimiz ikinci yüzyılda, üstlendiğimiz rolün sorumluluğuyla ve yapılacak daha çok işimizin olduğunun bilinciyle; iş birliği, inovasyon ve ortak bir amaçla sürdürülebilir bir gelecek inşa edeceğimize inanıyorum,” şeklinde sözlerini tamamladı.

– İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.