DOLAR 32,4199
EURO 34,4363
ALTIN 2.489,53
BIST 9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 21°C
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 18°C

İran’dan başarısız uydu denemesi

10.02.2020
A+
A-

İran yeni bir kısa menzilli füze tanıttı ve bir uydu fırlatma denemesi yaptı.

Raad-500 isimli füze testen başarılı şekilde geçerken uydu yörüngeye ulaşamadı.

Gelişmeler İran’la Amerika arasında gerilimn arttığı bir döneme denk geliyor.

ABD’nin Bağdat’ta düzenlediği hava saldırısında İranlı komutan Kasım Süleymani’nin 3 Ocak’ta ölmesiyle iki ülke arasındaki gerilim yükselmiş durumda.

İran istihbarat ve İletişim Teknolojileri Bakanı Cevad Azeri Cahromi, uydu denemesinin beklendiği şekilde gitmediğini açıkladı.

Daha önce Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada da Zafer isimli uydunun başarıyla fırlatıldığı ancak yörüngeye girmediği belirtilmişti.

İran’ın uydu teknolojisini füze sistemini geliştirmek için kullandığı belirtiliyor.

Bu arada İran devlet televizyonu ülkenin füze programından sorumlu elit Devrim Muhafızları’nın Raad-500 adlı yeni bir füzeyi tanıttığını bildirdi. Raad farsça Şimşek anlamına geliyor.

Devlet televizyonu Raad-500’ün uzaya uydu gönderilmesini sağlayacak yeni nesil motorlarla çalışabileceğini kaydetti.

İran’ın dini liderleri füze programının savunma amaçlı olduğunu söylüyor.

Tahran ilk yerli uydusunu 2009’da fırlatmasının ardından daha sonra 2011 ve 2012’de uydu fırlattı. Ancak geçen yıl yaptığı en az iki uydu fırlatma denemesi başarısız oldu.

İran askeri ve teknolojik başarılarını genellikle ABD destekli Şah rejiminin yıkıldığı 1979 İran İslam Devrimi’nin yıldönümü olan Şubat ayında yapıyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da İran’ın uydu denemesinin başarısız olduğunu doğruladı. Netanyahu, İsrail’in İran’ın askeri yayılmasına engel olmaya devam ettiğini kaydetti. Netanyahu“Suriye ve Lübnan’a silah transferinde de başarısız oluyorlar, çünkü özellikle bugünlerde olmak üzere her zaman onlara engel oluyoruz’’ dedi.

Washington, Başkan Donald Trump’ın 2015’te İran’la yapılan uluslararası nükleer anlaşmadan ABD’yi 2018’de çekmesinin ardından İran’a yeniden yaptırımlar uygulamaya başladı. (amerikaninsesi.com)

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.