DOLAR 32,2081
EURO 34,8604
ALTIN 2.444,95
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 20°C
Çar 21°C

İnternet Kayıtlarını Tutmadan Ücretsiz İnternet Sunan İşletmeler Hapis Cezasıyla Karşılaşabilir

08.10.2020
A+
A-

Günümüzde herhangi bir işletmenin müşterilerine, misafirlerine ya da çalışanlarına ücretsiz internet imkanı sunması son derece olağan bir uygulamadır. Ancak yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeler, sundukları ücretsiz internet hizmeti nedeniyle 15 bin TL’ye kadar para ya da 2 yıla kadar hapis cezası ile karşılaşabilirler.

23 Mayıs 2007 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 5651 sayılı kanuna göre müşterilerine ya da çalışanlarına ücretsiz internet hizmeti veren işletmeler, internet kayıtlarını yasanın belirlediği şekilde tutmak ve belirlediği sürede saklamak zorunda. Kısacası işletmelerin ücretsiz internet hizmeti, modem şifresini paylaşmakla bitmiyor.

kafe

Söz konusu kanunun internet kayıtlarını tutmayı zorunlu hale getirmesinin nedeni, ücretsiz internet hizmeti üzerinden işlenen bir siber suçta suçun sahibinin bulunabilmesi. Kanun, olası bir siber suçta doğrudan işletmeyi sorumlu kabul ettiğinden işletmelerin ücretsiz internet hizmetine ilişkin erişim kayıtlarını 2 yıl boyunca saklaması gerekiyor.

Aslına bakacak olursak söz konusu kanun, olası bir siber suçta işletmeleri güvence altına alıyor. İşletme, yasal mercilere internet erişim kayıtlarını sunduğunda siber suçun failini de ortaya çıkardığından herhangi bir cezai yaptırım ile karşılaşmıyor. Elbette bu noktada işletmelerin dikkat etmesi gereken birkaç detay da bulunuyor.

İşletmeler, olası bir siber saldırı sonrası failin bulunabilmesi için internet erişim bilgilerini erişim ayrıntıları, kullanılan süre bilgisi (başlangıç ve bitiş) ve sonradan değiştirilmemesi için zaman damgası (HASH) ile birlikte saklaması gerekiyor. Ayrıca yine kanuna göre bu kayıtların geriye dönük saklanması gerekiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.