DOLAR 35,5698
EURO 36,6230
ALTIN 3.097,42
BIST 9.971,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
10°C
Parçalı Bulutlu
Cts 12°C
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C

İnsanların daha hızlı yürümesini sağlayan bir “dış iskelet botu” icat edildi

13.10.2022
A+
A-

İnsanların daha hızlı yürümesini sağlayan bir “dış iskelet botu” icat edildi

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, araştırmacılar insanların daha hızlı yürümesini sağlayabilecek yeni bir dış iskelet “botu” geliştirdi.

Giyen kişinin bacağının arkasında kablolar dolaşmış bir alçı varmış gibi görünen bot, yürüme hızını yüzde 10’a kadar artırabiliyor ve yüzde 17 daha az enerji harcıyor ki bu, 10 kilogramlık bir sırt çantasını çıkarmakla eşdeğer.

Sistem, kişi yürürken bacak eklemine bükme momenti verebilen, kesin şekilde zamanlanmış elektrik motorlarını kullanarak çalışıyor.

Bu sistemi etkili bir şekilde geliştirmede zorluklar mevcuttu: Bir kişinin yürüme hızı bir gün boyunca büyük ölçüde değişir ve herkesin yürüme şekli benzersizdir, bu nedenle robotun kullanıcıya uyum sağlayabilmesi ve desteğin kullanıcıya özgü şekilde hesaplanması gerekiyor.

Bir kişinin yürüyüşü o kadar benzersiz olabilir ki kimliğini belirlemek için bile kullanılabilir.

“Human-in-the loop” (döngüdeki insan) olarak bilinen, botu giyen kişinin davranışını değiştirmesine uyma çabası başka zorluklar da ortaya çıkarıyor.

Stanford’daki Makine Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacılar, botları en iyi desteği sağlayacak şekilde yönetmek için geri bildirim olarak fizyolojik veriler topladı ve bota, yürüyüş şeklinde gün boyunca meydana gelen değişikliklere yanıt veren uyarlanabilir bir kontrolör ekledi.

Gelecekte, robotik bot merdiven çıkma ve zorlu arazide gezinme gibi diğer hareketlere yardımcı olacak şekilde uyarlanabilir. Araştırma Nature adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Dış iskeletler geçmişte inanılmaz başarılar elde etmek için kullanılmıştı; 4 uzvunun kontrolünü kaybetmiş tetraplejik biri, zihniyle kontrol ettiği bir dış iskelet kullanarak tekrar hareket edebilmişti.

Tetraplejik hasta yürüyebildiği, bilgisayar oyunları oynayabildiği ve daha fazlasını yapabildiği için deneysel giysi, hastaların özerkliğini ve yaşam kalitesini artırma potansiyeline sahip. Thibault diye bilinen 30 yaşındaki hasta, bunu “Ay’daki ilk insan” olmaya benzetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.