DOLAR 32,5998
EURO 34,7797
ALTIN 2.496,69
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

İngiltere, 5G Çalışmalarında Önümüzdeki Sene Huawei Teknolojileri Kullanmayacak

29.11.2020
A+
A-

Mevcut ABD hükümeti ile Çin arasında yaşanan gerginlikler ve ticaret yasaklarıyla zor günler geçiren Çin merkezli teknoloji devi Huawei, bir yandan da diğer ülkelerin getirdiği yasaklamalarla uğraşıyor. Geçtiğimiz aylarda İngiltere’nin 5G altyapı programından çıkarılan Çinli şirket, bu yasağın tekrar gözden geçirilmesini talep etmişti.

Bir hükümet kaynağının The Sunday Telegraph’a verdiği yeni demeçte, İngiliz Telekom şirketlerinin Eylül 2021’den itibaren ulusal 5G ağlarında yeni Huawei ekipmanlarını kullanılmayacağı belirtildi. Yetkili, son tarihin Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanı Oliver Dowden tarafından 30 Kasım tarihinde açıklanmasının beklendiğini söyledi.

Huawei ekipmanlarını kullanmaya devam eden şirketlere yaptırım uygulanacak:

Huawei 5G

Kaynak, bu yeni tarihin hükümetin ciddi olduğunu ve Huawei’nin İngiltere’deki 5G ağlarından çıkarılması için geri dönüşü olmayan bir yola girildiğini söylüyor. Haziran ayında yapılan açıklamada 2027 yılına kadar tüm Huawei teknolojisinin İngiltere’nin altyapısından çıkarılmasına karar verildiği belirtilmişti.

Önerilen mevzuata göre Huawei ekipmanlarını kullanmaya devam eden ulusal şirketler, yeni standartlara uymadıkları gerekçesiyle yıllık cirolarının %10’una kadarı veya günlük 100 bin sterlinlik para cezasına çarptırılabilir.

Bu yılın ocak ayında Boris Johnson hükümeti, Huawei’nin ulusal 5G ağlarına katılımına yeşil ışık yakmıştı. Ancak Trump yönetiminin müttefik Londra’yı Çinli Huawei ile ilgili güvendik tehditleri konusunda defalarca uyarması üzerine geçtiğimiz temmuz ayında bu karardan vazgeçildi.

Dünyanın önde gelen 5G ekipman üreticilerinden biri konumunda bulunan Huawei, bu tür iddiaları defalarca reddederken İngiltere’nin kararını iptal etme hamlesini ise şiddetle eleştirdi. İngiliz hükümetine göre ülkedeki mobil sağlayıcıların 2027 yılına kadar tüm Huawei 5G ekipmanlarını ağlarından kaldırması gerekiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.