İncir Kabuğu Yenir mi?
Kalsiyum, potasyum, demir ve birçok besin değeri taşıyan incir, faydaları ile sevilen meyvelerden biri. Düşük kalorili meyvelerden incirin kabuğu yenir mi? İncir kabuklu mu yenir kabuksuz mu? İncir nasıl tüketilir?
İçerisinde barındırdığı kalsiyum, potasyum, demir, B1, B2, B6 ve C vitaminleri ile lif açısından zengin incir, yüksek antioksidan kapasitesine sahip bir meyve. Sağlık üzerinde sayısız faydaya sahip incir düşük kalorili olsa da karbonhidrat miktarı açısından oldukça zengin. Peki incir kabuğu yenir mi? İncir kabuğu yararları neler, incir kabuğunun faydaları neler? İncir kabuklu mu yenir kabuksuz mu? İncir nasıl tüketilir?
İNCİR KABUKLU MU YENİR KABUKSUZ MU?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Uzunoğlu, gün içinde tüketeceğiniz 2 tane incirin günlük bir porsiyon meyve ihtiyacınızı karşıladığını ifade ederek, ‘Ancak unutulmamalı ki incir düşük kalorili olsa da yüksek miktarda karbonhidrat içeriyor. Bu nedenle diyabet hastalarının kan şekerini kontrol altında tutmaları için 1-2 adet incirin yanında 2 adet ceviz veya 10 adet çiğ badem tüketmeleri çok önemli’ açıklamalarına yer verdi.
İNCİRİN FAYDALARI NELER?
Potasyum, demir, kalsiyum ve C, B1, B2, B6 vitaminleri ile lif bakımından zengin olan incir, antioksidan kapasitesi de yüksek bir meyve. Sağlık üzerinde son derece öneme sahip olan incir aynı zamanda düşük kalorili bir meyve. Bir adet incir yalnızca 30 kalori barındırıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Uzunoğlu, incirin önemli yararlarını ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. İncirin faydaları neler?
İncir hafızayı güçlendiriyor
Yapılan araştırmalara göre incir öğrenmeyi ve hafızayı güçlendiriyor.
Kabızlığa etkili
Suyun az içildiği durumlarda ve yeterli lif tüketiminin sağlanamaması durumunda kabızlık yaşanabiliyor. Uzunoğlu, incirin lifli yapısı ile kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarının çözümünde etkili olduğunu ifade ederek, ‘İncirle birlikte 1-2 bardak su tüketmek bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesine katkı sağlıyor’ açıklamasında bulundu.
Kanser düşmanı incir
İncir, zengin besin yapısıyla vücuttaki kanserli hücre oluşumunu engelleyen yüksek antioksidan kapasitesine sahip. Özellikle rengi daha koyu tonlarda olan incirler bu fitokimyasallar açısından çok daha zenginler.
Kalp sağlığını destekleyici
‘Potasyum, özellikle kalp sağlığı için önemli bir mineraldir’ diyen Uzunoğlu, ‘İncir, potasyumdan zengin yapısıyla kan basıncı seviyesinin düzenlenmesinde rol oynuyor. Ayrıca sodyum, kolesterol ve yağ içermeyen yapısı sayesinde kalp sağlığını da destekliyor.’ diyor.
Cilt yapısında güçlendirici etkiye sahip
İçeriğinde yer alan C vitamini, cilde elastikiyet sağlayan ve ciltte yaşlanma karşıtı kolajen üretimi açısından da destekliyor. Bu şekilde cilt, elastikiyetini ve pürüzsüzlüğünü koruyor.
Kilo kontrolünde etkili oluyor
Uzunoğlu, ‘İncir düşük kalorisi nedeniyle kilo yönetimini sağlamada güzel bir ara öğün alternatifi oluyor. Tatlı tadı sayesinde tatlı isteğini de karşılayacaktır.’ dedi.
Osteoporoz ihtimalini azaltıyor
Kalsiyum, kemik yapısını meydana getiren önemli minerallerden biri. Kalsiyum açısından zenginliğe sahip olan incir, kemik sağlığını destekliyor ve osteoporoz riskini azaltmada önemli yere sahip oluyor.
İNCİR TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
İnciri tüketirken kuru ya da taze olarak tüketebilirsiniz. Ancak unutmamak gerekir ki kurutulan incirin glisemik yükü artıyor, kan şekerinde ani dalgalanmalar gözlemlenebiliyor.
-Diyabet hastaları tükettikleri 1-2 tane incir ile 2 adet ceviz ya da 10 tane çiğ badem tüketmelidir.
-İncir alırken meyve kabuğunun zarar görmemiş olmasına dikkat edin. Aksi halde incir vitamin kaybına uğrar.
-Hızlı bozulabilen inciri satın aldıktan 1-2 gün içerisinde tüketin.
İNCİRİ KABUĞU İLE TÜKETİN
İncir kabuğuyla yenir mi? Kabuk kısmı antioksidanlar açısından zengin incir, kanserli hücre oluşumunu engelleyebiliyor. Yaşlanma karşıtı etki yaratan incir bileşenleri cilt yapısını güçlendirici etkiye sahip. Ancak inciri kabuğu ile tüketirken iyi yıkamaya özen gösterin.
İYİ YIKANMIŞ KABUKLU İNCİR OLDUKÇA SAĞLIKLI
Koyu renkli mor incirler oksidatif stresle savaşan bir meyvedir. Oksidatif stresle savaşan polifenoller incirin meyve, kabuk ve yaprak kısmındadır. Bu nedenle inciri iyi biçimde temizleyerek kabuğuyla beraber yerseniz stresle savaşabilirsiniz.