DOLAR 32,3241
EURO 35,1067
ALTIN 2.300,79
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

IMF’den Fransa’ya “mali politikalarını bütçe açığını düşürecek şekilde ayarla” çağrısı

21.11.2022
A+
A-

IMF, Fransa’ya, kamu borcunun artmaması için gelecek yıldan itibaren mali politikalarını bütçe açığını düşürecek şekilde ayarlaması çağrısında bulundu. Kuruluşun raporunda, hükümetin “neye mal olursa olsun” diyerek işsizliği ve işletmelerin kapanmasını önlemeye yönelik desteğin, salgın nedeniyle bozulmuş kamu bütçesine, taşınması zor bir yük oluşturduğuna dikkat çekildi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), enerji krizinden etkilenen işletme ve haneleri kurtarmak için milyarlarca dolar harcayan Fransa’nın mali durumuna ilişkin rapor yayımladı.

Fransa’dan 2023’ün başından itibaren mali durumunu gözden geçirmesi ve ekonomisini konsolide etmesi istenilen raporda, elektrik ve gaz fiyatlarının dondurulması, enerji çekleri, akaryakıta uygulanan indirimler ve şirketlere sağlanan destekler nedeniyle Fransa’nın bir yıldır GSYH’nin yüzde 2’sinden fazla harcama yaptığı hatırlatıldı.

Raporda, hükümetin “neye mal olursa olsun” diyerek işsizliği ve işletmelerin kapanmasını önlemeye yönelik sağladığı desteğin, Covid-19 salgını nedeniyle büyük ölçüde bozulmuş kamu bütçesine, taşınması zor bir yük oluşturduğuna dikkat çekildi.

“Yaşanan 2 kriz ve etkisi azalmış salgına yönelik destekler Fransa’nın 2023 kamu bütçesini konsolide etmesini gerektiriyor” denilen raporda, Paris’in bunun yerine bütçe açığını düşürmeyi 2024’e ertelediğine işaret edildi.

IMF, FRANSA İÇİN 2023 BÜYÜME TAHMİNİNİ YÜZDE 0,75’TE BIRAKTI

Raporda, hükümeti bu yılki yüzde 4,9 bütçe açığından sonra gelecek yıl yüzde 5’lik bir kamu açığı beklediğine yer verildi ve Paris’in hedefinin komşularının olabildiğince erken davranmasının aksine, bu açığı ancak 2027’de yüzde 3’e düşürmek olduğunun altı çizildi.

IMF’nin enerji tedbirlerinin uzatılması, şirketlere uygulanan vergi indirimi nedeniyle Fransa için 2023 yılı büyüme tahminini yüzde 0,75’te bıraktığı kaydedilen raporda, enerji desteği ve vergi indirimlerine yönelik bir ertelemenin bütçe açığını önemli ölçüde düşüreceğine de atıf yapıldı.

Raporda, IMF’nin ayrıca hükümete, emeklilik yaşının düşürülmesi, işsizlik reformunun tamamlanması, fosil yakıtlar ve konut dahil itidalli harcamalara ve kamusal hizmetlere ilişkin yapısal reformlara odaklanmasını tavsiyesinde bulunuldu.

    Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.