İmamoğlu Protestolarında Soruşturma ve Gazetecilerin Tutuklanması
İmamoğlu protestolarında yaşanan soruşturmalar ve gazetecilerin tutuklanmasıyla ilgili güncel gelişmeleri keşfedin.
İmamoğlu Protestolarına Yönelik Soruşturma ve İddianame
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mali suçlar soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından, bu durumu protesto eden kişilere yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hızlı bir şekilde iddianame hazırlandı. Habertürk’ten Ceylan Sever’in aktardığı bilgilere göre, iddianamede yaş ortalaması 20 ile 40 arasında değişen toplam 74 şüpheli hakkında “Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmama” suçlamasıyla 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Ayrıca, kamuoyunda siyasi yasak olarak bilinen seçme ve seçilme hakkından yoksun bırakma maddesi de her bir şüpheli için istendi.
Gazetecilerin İsimleri de İddianamede
İddianamede, İstanbul Valiliği’nin 19 Mart tarihinde 4 gün süreyle toplantı, gösteri ve yürüyüşleri yasakladığı hatırlatıldı. Bu kararın, daha sonra 4 gün daha uzatıldığı bilgisine de yer verildi. Belirtilen yasak kararına uymayarak gösteri ve yürüyüşlere katılan yaklaşık 100 kişinin İstanbul TEM Şube ekipleri tarafından tespit edildiği ifade edildi.
İddianamede, tutuklananlar arasında Now muhabiri Ali Onur Tosun, AFP fotomuhabiri Yasin Akgül, fotomuhabir Bülent Kılıç, gazeteci Zeynep Kuray, gazeteci Hayri Tunç, Bakırköy Belediyesi fotomuhabiri Gökhan Kam ve İBB fotomuhabiri Kurtuluş Arı’nın da bulunduğu yaklaşık 70 kişinin tutuklandığı, diğerlerine ise adli kontrol kararı verildiği belirtildi. Ayrıca, 25 kişinin dosyasının ise ayrıldığı kaydedildi.
Özellikle dikkat çeken bir durum ise, tutuklanan 7 gazetecinin, tutuklandıktan yalnızca 2 gün sonra savcılık tarafından verilen re’sen tahliye kararıyla serbest bırakılması oldu. Bu durum, hem gazetecilik pratiği hem de ifade özgürlüğü açısından önemli bir tartışma başlattı.