DOLAR 32,3212
EURO 35,0797
ALTIN 2.300,60
BIST 9.066,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

ILO: Depremde 150 binden fazla işyeri yıkıldı

30.03.2023
A+
A-

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomi üzerindeki yıkımı da ağır oldu. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün raporuna göre, bölgede 150 bini aşkın işyeri kullanılamaz hale geldi. Çalışma Örgütü, yüzbinlerce çalışan için acil destek çağrısı yaptı.

ILO, afetin işgücü piyasası üzerindeki etkilerine ilişkin rapor yayımladı. Buna göre, yıkıcı depremler nedeniyle Türkiye ve Suriye’de yüzbinlerce çalışan geçim olanaklarını kaybetti.

658 BİN ÇALIŞAN GEÇİM OLANAĞINI KAYBETTİ

Türkiye’ye ilişkin ilk verilere göre, deprem nedeniyle 658 bin çalışan geçim olanaklarını kaybetti, 150 bini aşkın işyeri kullanılamaz hale geldi.

ILO’nun tahminlerine göre, etkilenen çalışanların her biri, iş bulamadığı takdirde her ay ortalama 230 doları aşan gelir kaybı yaşıyor. Bu kriz nedeniyle, deprem bölgesinde aylık 150 milyon dolar civarında emek geliri kaybı oluştu.

Türkiye’de depremden etkilenen illerde 4 milyonu aşkın çalışan yaşarken, bunların çoğunluğu tarım, imalat sanayi, ticaret veya diğer düşük katma değerli hizmetlerde çalışıyordu.

Çalışma saati kayıplarının ise Malatya’da yüzde 58,8, Adıyaman’da yüzde 48,1 ve Hatay’da yüzde 45,2 olduğu belirtiliyor.

ILO, Türkiye için istihdam kayıplarına ek olarak, iş sağlığı ve güvenliği ile çocuk işçiliği alanlarında risklerin artmış olabileceği uyarısı da yaptı.

SURİYE’DE 170 BİN ÇALIŞAN İŞİNİ KAYBETTİ

Suriye’de ise 12 yıldır süren iç savaş nedeniyle zaten büyük hasara uğramış olan ekonomi ve iş gücü piyasası koşullarında yaklaşık 170 bin çalışan deprem nedeniyle işini kaybetti. Bu kayıp doğrudan 154 bin haneyi ve 725 bini aşkın insanı etkilerken, 35 bin civarında mikro, küçük ve orta ölçekli işletme de zarar gördü.

Suriye’deki bu geçici istihdam kaybı, ayda en az 5,7 milyon dolara eşdeğer emek geliri kaybına neden oluyor.

Suriye’nin en ağır darbe alan beş ili olan Halep, Hama, İdlib, Lazkiye ve Tartus’ta ülke nüfusunun yüzde 42,4’ü yaşıyor.

Bu nüfus içinde çalışma çağındaki (16 yaş veya üzeri) 7,1 milyon kişiden 2,7 milyonu kayıtlı veya kayıtsız olarak çalışırken, bunlardan yüzde 22,8’i kadındı.

“İNSANLAR ANCAK GEÇİM OLANAKLARI YENİDEN İNŞA EDİLEBİLİRSE HAYATLARINI KURMAYA BAŞLAYABİLİRLER”

Raporda görüşlerine yer verilen ILO Genel Direktörü Gilbert F. Houngbo, bu afete başarılı ve kapsayıcı biçimde müdahale edilmesinin en önemli ögesinin istihdamın desteklenmesi olduğunu belirtti.

Houngbo, “İnsanlar ancak ve ancak geçim olanakları yeniden inşa edilebilirse hayatlarını yeniden kurmaya başlayabilirler. Depremde çok büyük kayıplara uğrayanlara, sosyal adalet ve insana yakışır iş ilkelerinin toparlanma ve yeniden inşa sürecinin temelinde yer aldığını göstermek zorundayız.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve Suriye’deki çalışanlara acil ve münhasır destek verilmesi gerektiği belirtilirken, bunun olmaması halinde yoksulluk, kayıt dışılık ve çocuk işçiliğinin artması bekleniyor.

Geçim olanaklarının yeniden inşa edilmesi, yoksulluk, kayıt dışılık ve sömürünün önlenmesi için çalışanların ve işletmelerin acil yardıma ihtiyacı var.

Depremin sanayiye maliyeti 170 milyar lira
Depremin sanayiye maliyeti 170 milyar lira Haberi Görüntüle
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.