DOLAR 32,5861
EURO 34,7910
ALTIN 2.509,72
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

İleri Yaşlarda Anne Olmak Mümkün

18.10.2020
A+
A-

Anne olmayı düşünen fakat daha ileri yaşlarda olmasını isteyen kadınların yumurtalıklarına müdahale edilerek yumurtaların dondurulması, ileri yaşlarda anne olmaya olanak sağlıyor.

Yumurtaların dondurulması ile ilgili açıklama yapan Dr. Mustafa Bahçeci, yumurta dondurma yönteminin, kadınların üreme potansiyellerini korumak için tavsiye edildiğini ve ileri yaşta anne olmak isteyen kadınlara önerildiğini aktardı. Yumurta sayısı ve kalitesi, ilerleyen yaşlarda azaldığı için, erken yaşlarda müdahale edildiğinde ileri yaşlarda kullanmanın mümkün olduğunu söyleyen Dr. Bahçeci, ‘Bu yüzden yumurta dondurma işlemini isteyen kadınların bu işlemi 35 yaşından önce yaptırmaları daha doğru olacaktır. Çünkü 35 yaşından sonra yumurtalık rezervi ve yumurta kalitesi hızlı bir şekilde azalmaya başlar. Burada şunu belirtmeliyim ki; bu durum yumurta dondurma işlemi 35 yaşından sonra yapılamaz anlamına gelmiyor’ cümlelerine yer verdi.

KİMLER YAPABİLİR?

Yumurta dondurma işlemi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Bahçeci, ‘Yumurtalık rezervi ve kalitesi kadından kadına farklılık gösterir. Bu yüzden; kadının yumurta dondurma işlemi için uygun aday olup olmadığı birçok faktöre bağlıdır.’ ifadelerini kullandı. Tüp bebek uzmanı tarafından değerlendirme yapılmasını söyleyen Dr. Bahçeci, yumurta dondurma işleminin sadece bekar kadınlara uygulandığını söyleyerek, evli kadınlarda ise embriyo dondurma işleminin yapıldığını belirtti. Günümüz teknolojisi aracılığıyla, yumurtalık rezervinin doğru tespit edildiğini aktaran Prof. Dr. Bahçeci, ‘Biliyoruz ki; bazı kadınlarda yumurtalık rezervi beklenenden daha erken yaşlarda azalmaktadır. Düşük yumurtalık rezervi tanısı konmuş kadınlar yumurta dondurabilirler. Bazen tıbbi gereklilik durumlarında da yumurta dondurma işlemi önerilmektedir. Ne yazık ki; kadınların bir kısmına erken yaşlarda kanser tanısı konulmaktadır. Kanser tedavisi için kullanılan radyoterapi ve kemoterapi kadının yumurtalık rezervi üzerine olumsuz etkiler oluşturabilir. Bu kadınlarda kanser tedavisi öncesi yumurta dondurma işlemi yapıldığı takdirde tedavi sonrası çocuk sahibi olma şansları önemli ölçüde artırılır’ açıklamasını yaptı. 

TEDAVİ YAKLAŞIK 10-12 GÜN SÜRER

Yumurta dondurma işleminin tedavisinin yaklaşık 10-12 gün sürdüğünü belirten Bahçeci, hastanın belli aralıklarla kontrole gelmesi gerektiğini söyleyerek, ‘Tedavinin bitiminde büyüyen yumurtaları anestezi altında topluyoruz. Toplanan yumurtalar mikroskop altında inceleniyor ve olgun olan yumurtalar donduruluyor. Hastanın yaşına ve yumurtalık rezervine göre tedavi sayısı ve protokolü belirlenir’ ifadelerini kullandı.

İLİşKİLİ HABERLER Hamilelik Belirtileri Nasıl Belli Olur?

Hamilelik Belirtileri Nasıl Belli Olur?

Hamilelikte Kafein Tüketimi Obeziteye Neden Olabilir

Hamilelikte Kafein Tüketimi Obeziteye Neden Olabilir

Merve Özbey Hamilelik Sürecinin Nasıl Geçtiğini Anlattı

Merve Özbey Hamilelik Sürecinin Nasıl Geçtiğini Anlattı

Hamilelikte Kalsiyum Takviyesi

Hamilelikte Kalsiyum Takviyesi

İLİşKİLİ GALERİLER Hamilelikte Sıcak Suyla Banyo Yapmak Bebeğe Zarar Veriyor

Hamilelikte Sıcak Suyla Banyo Yapmak Bebeğe Zarar Veriyor

Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Hamilelikte İştah Kesilmesine Ne İyi Gelir?

Hamilelikte İştah Kesilmesine Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Öksürük Nasıl Geçer?

Hamilelikte Öksürük Nasıl Geçer?

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.