İlaç alabilmek için yuvalarını satıyorlar
Milliyet Gazetesi’nden Elif Altın’ın haberine tarafından kanser hastalarının ilaçları maliyetli ve çoğu bu yüzden tedavi sürecinde sıkıntı yaşıyor. SGK’nın ödeme dahilinde olmayan ve aylık maliyeti 10 ila 25 bin TL aralarında olan immünoterapi ilacı edinmek zorunda olan kanser hastaları, çare masraflarını yerine getirmek için arabasını ya da yuvasını satıyor. İlacı alacak parası olmayanın ise tedavisi yarım kalıyor. Hasta ve yakınları immünoterapi ilaçlarının SGK’nın ödeme kapsamına alınmasını istiyor.
Yuvasını satışa çıkardı
Bir çocuk sahibi Deniz Okçu da (42) immünoterapi ilaçlarını alabilmek için yuvasını satılığa çıkardı. 2013 yılında 5.5 aylık hamileyken kanser olduğunu öğrendiğini bildiren Okçu, şunları söyledi: “Üçüncü aşama geniz kanseri olduğumu öğrendim. Hamileyken tedaviye başladık. Kemoterapi tedavisi görerek atlattım. Fazla sağlıklı bir bebek dünyaya getirdim. Ama maalesef oğlum Kerem 4 yaşına gelince kanserim nüksetti. Bu kere doktorlar daha pozitif kemoterapi alamayacağım için immünoterapi almam gerektiğini söylediler. Natürel o vakit çalıştığım ve özel afiyet sigortam olduğu için immünoterapiye başladım.
Bu süreçte işime devam ettim. 10 Aralık 2019’da kriz olduğu gerekçesiyle işten çıkarıldım. Bu zamana dek altı immünoterapi aldım. Tazminatımla iki tane daha alabilirim. Sonra ne olacak, bilemiyorum. 20 günde bir 25 bin TL’lik bu ilacı almak zorundasınız. Fazla pahalı. Bazı insanların tek çaresi bu. SGK’nın bu ilaçları karşılaması lüzumlu. İlaçların masrafını karşılayabilmek için yuvamı satılığa çıkardım” dedi.
‘90 bin lira borcum var’
Babası Mustafa Karaman iki sene önce akciğer kanserine yakalanan Elif Alver de şunları söyledi: “Babam kemoterapi ve radyoterapi fark etti. Fazla uzun vakit ışın aldığı için bundan sonraki süreçte kemoterapi alamayacağını söylediler. ‘Tedavi yöntemi var fakat ücretli’ dediler. Daha Sonra immünoterapi tedavisine başlandı. Babam 21 günde bir 14 bin liraya ilaç alıyordu. acilen eczaneye 90 bin lira borcumuz var. Eşim eczane teknisyeni olduğu için ilaçları eczacı arkadaşımız parayı sonra tahsis etmek üzere verdi. SGK’ya dava açtık. Kaybedersek borcumuzu ödemek için kredi çekeceğim.”
Dava açtı ve kazandı
Avukat Dilşad Enhoş’un da, 2017 yılında babası Raşit Doğan Enhoş’a mesane kanseri teşhisi konuldu. Babasının yaklaşık 1.5 yıl kemoterapi aldığını söyleyen Enhoş, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Kemoterapinin fena etkileri oluyor. Babam bundan böyle kemoterapiyi alamayacak duruma gelmişti. Vücudu kaldıramaz ışık halkası geldi. Doktorlar bize immünoterapiden bahsettiler. Ancak ilaçların çok pahalı olduğunu ve SGK’nın karşılamadığını söylediler. Biz bunun üzerine babama bu ilaçları alabilmek için sağdan soldan eşten dosttan para topladık. Babam 21 günde bir alıyordu ilacını ve biz ilaca 11 bin 500 TL para ödüyorduk. Bu şekilde 80 bin 500 TL harcadık.
Bunun üstüne ben dava açtım. Duruşma ayrıca geçmişte harcadığımız hap paralarının bize geri ödenmesine hem de yeni ilaçların parasının karşılanmasına hükmetti. İlacı yeniden kendiniz alıyorsunuz oysa faturanızı götürüp parasını SGK’dan geri alıyorsunuz. Babamın bu hastalığından sonra ben bu durumda olan birçok insanla tanıştım ve onlar için de dava açtık. Takriben 30’a yakın davamız var. Ama kanuni düzenleme olmadığı için bazı mahkemeler kabul ederken bir takım mahkemeler davaları reddediyor.”
Kampanya başlattılar
İmmünoterapi ilaçlarının SGK kadar karşılanması için change.org’da imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya kanser hastaları ve yakınlarının yanı sıra binlerce kişi takviye verdi. öte taraftan açıklanmış ilaçlarla ilgili çalışma yapılıp yapılmadığını sormak için ulaştığımız SGK yetkilileri, kanser tedavisinde kullanılan immünterapi ilaçları ile ilgili SGK’ya talepler geldiğini ve taleplerin derhal değerleme aşamasında olduğunu belirtti.