DOLAR 32,4087
EURO 34,7827
ALTIN 2.401,97
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

İklim Değişikliği, Kuzey Kutbu’nun Son Buz Bölgesini de Yok Ediyor: Canlı Türleri Risk Altında

05.07.2021
A+
A-

İklim değişikliği, dünyanın farklı bölgelerinde farklı etkilerle her geçen gün kendini daha fazla hissettiriyor. Ülkemizde yaşanan iklim değişimi buna iyi bir örnek olabilecekken, bu durumdan en yoğun etkilenen yerlerin başında ise kutup bölgeleri ve doğal olarak buzullar geliyor. 

Hem Kuzey Kutbu’nda hem de Güney Kutbu’nda iklim değişikliği sebebiyle yaşanan değişimler sürekli olarak inceleniyor ve kutup bölgelerinin gelecekteki durumlarına dair senaryolar değerlendiriliyor. Yapılan yeni bir araştırma ise Kuzey Kutbu’nun en eski ve en kalın buz tabakası olarak gösterilen, Arktik bölgesinde bulunan ‘son buz bölgesi’nin de risk altında olduğunu ortaya koydu.

Bölgenin gelecekte kutup bölgesindeki hayvanlar için ‘sığınak’ olabileceği düşünülüyordu:

Son buz bölgesi eriyor

Grönland’ın kuzeyinde bulunan bu bölge, oldukça kalın bir buz tabakasına sahip ve bilim insanları, bu bölgenin gelecekte buzullardaki erime iyiden iyiye arttığında hayvanların sığınacağı özel bir bölge olabileceğini düşünüyordu. Bölgedeki buz seviyesinin kalınlığı, yaz aylarında bile bu buzun erimeyeceğine işaret ediyordu, bölgeye ‘son buz bölgesi’ adının verilmesinin sebebi de buydu.

Ancak 2020 yılının yaz aylarında, son buz bölgesinin doğusunda yer alan Wandel Denizi, üzerindeki buz tabakasının %50’sini kaybetti. Bu, uzun yıllardır gözlemlenen en büyük düşüştü. Yürütülen çalışmalarsa şimdiye kadar geliştirilen iklim modellerinin aksine, güncel bilgiler dahilinde son buzul bölgesinin büyük bir erime riski ile karşı karşıya kaldığını gösterdi.

kutup ayıları

Bu durum da yaşamını devam ettirmek için buza bağımlı olan türler için büyük bir sorun teşkil ediyor. Kutup bölgelerinde yaşayan hayvanlar, uzun yıllardır yaşanan değişim sebebiyle pek çok risk ile karşılaşıyor. Buzulların tamamen eridiği senaryolarda bu hayvanların yaşamlarını devam ettirme şansları bulunmuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.