İkizler Çay Ocağı’nın Anı Duvarı: Depremin Yüzlerini Zamanla Duygularla Birleştiren 400 Fotoğraflık Hikâye
İkizler Çay Ocağı’nın Anı Duvarı: Depremin yüzlerini 400 fotoğrafta duygularla birleştiren dokunaklı hikâye
Adıyaman’da Eskisaray Mahallesi’nde faaliyet gösteren İkizler Çay Ocağı, sıradan bir mekanın ötesine geçiyor. 6 Şubat depreminde yaşamını yitiren vatandaşların görüntüleri, dükkânın duvarlarını adeta birer hatıra galerisine dönüştürdü ve yaklaşık üç yıldır mekânın etrafını saran 400 fotoğraf, bir anı duvarı niteliği taşıyor.
ACIYLA BAŞLAYAN ANI DUVARI, ZAMANLA BÜYÜDÜİşletmenin sahibi Mustafa Sapdüzen, kardeşi Ayhan Sapdüzen, yengesi ve yeğenlerini depremde kaybetti. Acısını bir anı olarak yaşatmak isteyen Sapdüzen, kardeşinin fotoğrafını dükkânın duvarına astı. Zaman içinde mahalle sakinleri ve müşteriler de kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarını getirip bu duvara ekledi. Böylece mekânın tüm duvarları, hayatını kaybedenlerin anılarıyla doldu.
GÜNE ONLARA SELAM VEREREK BAŞLIYORUMYaşadıklarını şu sözlerle özetliyor: “6 Şubat benim için hüzün, özlem ve ayrılık demek. Kardeşimin fotoğrafını asarak başladım; dükkânı açtığımda en azından bir çayımı onunla içiyor gibi hissediyorum. Zamanla dostlarımızın, komşuların fotoğrafları da geldi. Onlar için de yer varsa, evet onlar için de alanım var. Şu anda 400 fotoğraflık bir albümümüz oldu. Her sabah dükkâna girer girmez vefat edenleri selamlıyor, dualarımı okuyorum. Günüm bu şekilde başlıyor.”
GELENLER DUYGULANIYOR, ANILAR PAYLAŞILIYORÇay ocağına gelen müşteriler, duvarları kaplayan fotoğraflar karşısında pek çok duyguyu yaşıyor. “İlk geldiğimizde şaşırdık ama sonra çok anlamlı bulduk. Burada kaybettiklerimizi görmek insanı hem hüzünlendiriyor hem de unutmamayı hatırlatıyor. Her gelişimizde o günü yeniden yaşıyoruz,” diyorlar.