DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3.091,70
BIST 9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
11°C
Parçalı Bulutlu
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C
Çar 11°C

İkinci el telefonlar hakkında flaş gelişme!

09.03.2020
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Ömer Temür’ün haberine göre kur etkisi ve telefonda taksit sayısının üç aya çekilmesiyle kullanıcılar ikinci el telefonlara yönelirken yurt dışında yolcu beraberinde gelen telefon sayısı da yeniden ivme kazandı. Bu durum ülkenin vergi kaybına yol açarken, diğer taraftan kişisel verilerin yabancı ellere geçmesine sebep oluyor.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı ikinci el cep telefonu pazarının yıllık 20 milyon adede (12-15 milyar TL) ulaştığını belirterek, artan fiyatların kullanıcıları ikinci ele yönelttiğini söyledi.

Yapılan düzenleme ile 3.500 liranın üzerindeki telefonlarda taksit sayısının altı aydan üç aya indirildiğini hatırlatan Turnacı, “2018’de Türkiye’nin cep telefonu ithalatı 1 milyar 966 milyon dolarla son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi. 2018’de toplamda 9 milyon 820 bin 192 cep telefonunun Türkiye’ye getirildiği ve 2017 ile kıyaslandığında ise 2018’deki cep telefonu ithalatının yüzde 30 oranında düşüş yaşadığı görülüyor. Biz cep telefonunda ithalatın baskılanmasını, cari açığın azalmasını istiyoruz ama insanların teknolojiye erişimi de zorlaştırılmamalı. Şu an tüketici kredisiyle 12 aya kadar taksit yapılırken operatörler ise üç aya kadar taksit yapabiliyor. Bu durum sektöre zarar veriyor. Maalesef mobil iletişim sektöründe istihdam 10 bin 800 kişi azaldı. Diğer taraftan yolcu beraberinde gelen telefonlarda tekrar bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Onun için taksit sınırının 5.500 lira üstü telefonlar için sınırlandırılmasını talep ediyoruz. Yolcu beraberinde getirilen telefonlar için de yeniden bir düzenleme yapılmalı” dedi.

İkinci el telefonda yüzde 18 KDV uygulamasının da sektöre zarar verdiğini ifade eden Turnacı, “İkinci el telefonu tekrar satışa koyduğunuzda yine yüzde 18 KDV ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bu da kullanıcıyı kayıt dışına itiyor. Devletin yıllık kaybı bir milyar lirayı buluyor. Bu kayıt dışı durum ayın zamanda veri güvenliğini de tehdit ediyor. Kullanıcı bilgilerinin ikinci şahısların eline geçme riski bulunuyor. Siz fabrika ayarlarına dönseniz bile farklı yazılımlar kullanarak iki dakikalık bir işlemle tekrar bilgileriniz geri getirilebiliyor. Bu KVKK’ya da aykırı” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.