DOLAR 32,2820
EURO 34,5734
ALTIN 2.413,10
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

İkinci el otomobil fiyatları için bakanlık devreye girdi! İkinci el otomobil alım satımı için bakanlık devreye giriyor. Yeni düzenleme ile cümbür cemaat aracını satamayacak…

03.07.2020
A+
A-

Koronavirüs pandemisi ile beraber çoğalan döviz kurları nedeniyle sıfır araba elde etmek neredeyse hayal olmaya başladı. Bu durumda çoğu kişi ikinci el otomobil almaya yönelince fırsatçılar meslek başına koyuldu. Ara Sıra ikinci el otomobillerin sıfırından daha pahalı olduğu trajikomik durumlarla da karşılaştık. İkinci el piyasası beklenenden yüksek fiyatlar ile kullanıcıların karşısına çıkınca da bu kez müşteriler bitmiş sıfır otomobil edinmek için bayilere akın etti.

Bu durum hakkında çok artı şikayet alan Ticaret Bakanlığı devreye girdi ve yeni düzenlemeler geleceğinin haberini verdi. Yaptığı açıklamada Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: “Hileli fiyat artışına ilişkin 17 bin işyeri için 52 bin şikayet geldi. 50 bin üründe incelememiz bitti. 2400 firmanın savunmasını alıyoruz. Haksız fiyat artışlarına karşın çok sayıda şikayet geliyor. İkinci el vasıta ve konut satışında ilan edilen fiyat farklılıklarının tespiti konusunda Define ve Maliye Bakanlığıyla çalışacağız. 10 bin ürünü inceledik 300 tane canice kestik. Maliyetlerde artış varsa ceza kesmiyoruz.” ifadesini kullandı.

Buna ek olarak yeni düzenlemenin detayları da kesin olmaya başladı. Bundan Böyle herkes aracını istediği gibi satamayacak. İnternet ortamında satış olabilmek için yetki belgesi istenecek. Satışların yapıldığı pazar yeri internet sitelerinde açılan mağaza ile somut mağazanın adı benzer olacak. Ekspertiz raporları satıştan en erken 7 gün önce alınmış olacak. Ekspertiz raporunda hile saptama edilirse raporu hazırlayan işletmelerin TSE tatminkarlık belgeleri iptal edilecek ve 2 yıl her tarafında tatminkarlık belgesi alamayacaklar. Yeterlilik belgesi almak için istenen belli başlı koşullar ise şu şekilde: Birey iş odasına belirtilmiş olacak, ücret kayıtları, meslek yeri açma ve ruhsat belgeleri bulunacak.

İkinci el alım satımı yapan firmalardaki çalışanlar da mesleki yeterlilik belgesi almak zorunda olacak. Keza yol ve kaldırım gibi iki taraflı uygulama alanlarının vasıta teşhir alanı olarak kullanılması da yasaklanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.