DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 22°C
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C

İkinci dalga AVM’lerden yayılacak endişesi!

08.05.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Can Çapar ve Deniz Ayhan’ın haberine göre alışveriş merkezlerinin 11 Mayıs günü açılması kararına tepkiler arttı. Virüsün en fazla yayıldığı kapalı mekanlar olarak bilinen AVM’lerin açılmasının, ikinci dalgaya neden olabileceği belirtiliyor.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Füsun Eyüboğlu “Bir şeyler gevşetilebilir lakin öncelik AVM’lerin açılması değildir. İki aydır emek verildi ama her şey gevşerse 10 günde benzer noktaya geri döneriz. Öncelik AVM’lerin açılması değildir” uyarısında bulundu.

Ticaret-Eğitim-Kooperatif-Büro İşçileri Sendikası (Çabuk-Koop-İş) ise “AVM’lerin açılması, normalleşme adımı olamaz. AVM’ler için alınacak hiçbir tedbir yeterli değildir ve salgın denetim altına alınmadan AVM’ler açılmamalıdır” açıklaması yaptı.

AVM’lerin açılmasına siyasilerden de tepki geldi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, “Torunlarımıza, AK Parti döneminde salgın vardı, AVM’ler camilerden önce açıldı diye mi anlatacağız” sorusunu yöneltti.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak ise “Irk ölmüş ağlayanı değil. Dolar fırladı, lira tuş oldu İktidarın derdi ise AVM’leri başlatmak. Insanlar can derdinde, kim AVM’ye gidip elbise kundura alacak?” dedi.

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman da “Alınan tedbirlerle pazarlar, AVM’ler, marketler açılabiliyorsa, camiler de açılmalı” derken, CHP Aydınlatılmış Milletvekili Bülent Tezcan da “AVM açılışı konusunda da yanlış karar aldınız. Gardı düşmüş boksör gibi darmadağınıksınız” açıklaması yaptı.

Meşhur sanatçı Nilüfer, normalleşme kararlarına ayaklanma etti: “Moralim bozuk, bu salgın böyle bitmez”

AVM’lerin kısa süre sonradan açılacak olması sosyal medyada en fazla konuşulan konulardan biri. Ünlü isimler de sosyal medyadan eleştirilerini dile getirdi.

Nilüfer Yumlu “Sokaklar tekrar kalabalık. Biz tutsak gibi otururken işi gücü olmayan bazı aylaklar, pandemi yokmuş gibi dolanıyor. Enfekte sayısını tekrar 2 binin üstüne çıkarmayı başardık, tebrikler. AVM açılışı da nedir? Moralim bozuldu, bu salgın böyle bitmez” dedi.

Semiha Akustik ise “Deniz kenarında yürümek yasak. AVM açık. Deniz kenarında ya da sahil kasabalarında restoranlar kapalı, AVM’ler açık. Bu nasıl bir iş kavramak mümkün değil. Kapalı alanlar açık, açık alanlar kapalı. Aklıma mukayyet olun” yorumunda bulundu.

Prof. Dr. Tacettin İnandı böyle uyardı: “Normalleşme için henüz erken, salgın canlanabilir”

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Irk Sağlığı Başlıca Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tacettin İnandı, normalleşme adımları dahilinde birtakım tedbirlerin kaldırılmasını kaygıyla karşıladığını söyledi.

Türkiye’de salgının demin yoklama altına alınmadığını açıklayan İnandı, AVM’lerin kapılarını açmasının erken olduğunu belirtti.

Normalleşme kararlarının erken dargın olabileceğine muhabere eden İnandı, AVM’lerin eskisi gibi dolması halinde bunun büyük bir tehlike olacağına işaret etti.

Tacettin İnandı şunları kaydetti:

“İkinci bir dalga ortaya çıkabilir. Daha dinç dalga da olabilir, yavaş da gidebilir. Bu, atacağımız adımlara alt. Önlemleri erken dönemde hızla kaldırdığımızda, salgın bitmiş canlanabilir.

O nedenle gevşerken, göreceli olarak bunu yapmakta fayda var. Salgını tekli rakamlarda değişmez tuttuğumuzda, oysa kontrol altına aldığımızı söyleyebiliriz. Ancak olgu sayılarının binli rakamlar olduğu bugünlerde denetim altına alındığını söylememiz kuvvet.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.