DOLAR 34,2903
EURO 37,5184
ALTIN 2.920,83
BIST 8.897,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
22°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 22°C
Pts 22°C
Sal 20°C

İhanete uğrayan kişilerin acı hatıralarını köreltmenin yolu bulundu

31.10.2022
A+
A-

Bilim insanları, ihanete uğrayan kişilerin acı hatıralarını köreltmenin yolunu buldu

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden araştırmacılar, aldatılan kişilerin acı hatıralarını köreltmek için ilginç bir yöntem geliştirdi.

Araştırmada, genellikle yüksek tansiyon, migren ve anksiyete bozuklukları için reçete edilen propranolol adlı bir beta-bloker (kalbin iş yükünü azaltan ilaçlar) kullanıldı.

Söz konusu ilacın, bu anılarla ilişkili travmanın etkisini azaltması amaçlandı. Hastalardan acı verici hatıraları ilacın etkisi altındayken tekrar düşünmeleri istendi. Bu sayede hatıraların köreltilmesi hedeflendi.

Bulgular, ihanetin ardından travma geçiren kişilerde uyum bozukluğunun ortadan kaldırılması için umut vaat ediyor.

Uyum bozukluğu, yaşamdaki önemli bir olay veya değişiklik karşısında ortaya çıkan psikolojik bir durum. Bu bozukluktan mustarip kişilerde uykusuzluk, depresif ruh hali, içine kapanma ve odaklanma zorluğu gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Ağır vakalarda intihar düşünceleri de görülebiliyor.

Araştırmacılar, uyum bozukluğuyla ilgili belirli kriterleri karşılayan 55 kişi üzerinde deney yaptı. Bu kişiler tek eşli ilişkilerinde ihanete uğramış ve bunun sonucunda uyum bozukluğuna işaret eden belirtiler göstermeye başlamıştı.

Deneklere ilk olarak travmatik anılarını yazmaları ve daha sonra belirli bir dozda propranolol almaları istendi. Katılımcılar yazdıkları anıları ilacı aldıktan sonra yüksek sesle okumaya başladı. Bu esnada katılımcıların hissettiği terleme, titreme ya da gerginlik gibi stres kaynaklı belirtiler de not edildi.

55 kişiden 48’i propranolol alarak anılarını yüksek sesle okudukları 5 seansı tamamladı. Daha sonra araştırmacıların verdiği anketleri doldurdu.

48 kişiden 35’i, travmayla ilgili belirtilerde iyileşme gözlemlediklerini bildirdi. Anketler, bu semptomlardaki iyileşmelerin 4 ay kadar sürdüğüne dair kanıt sağladı.

Hakemli bilimsel dergi Journal of Affective Disorders’ta yayımlanan araştırmanın ortak yazarı Alain Brunet, “Romantik ilişkilerde ihanet ilginç bir konu çünkü çok üzücü” diye konuştu:

Ayrıca, bireylerin profesyonel yardım almasının en yaygın nedenlerinden biri. Son olarak da ihanete uğramış bireyler için çok az hizmet mevcut.

Geliştirilmekte olan bu deneysel tedavi gelecekte kullanım için umut vaat etse de araştırmacılar, şimdilik temkinli olmak gerektiğini vurguluyor.

Zira bu tedavinin yaygın kullanıma geçilmeden önce daha fazla insan üzerinde denenmesi ve etkinliğiyle güvenliğinin daha ayrıntılı incelenmesi gerekiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.