DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Hükümet harekete geçti: Milyonluk yardım

24.04.2020
A+
A-

Bütün dünyayı etkisi altına bölge yeni herif corona virüsle Türkiye de uğraş ediyor. Hastalıkla çaba iki koldan sürüyor: Bulaşmanın engellenmesi ve çare için ilaç, aşı geliştirilmesi…

Devlet, Kovid-19’un Türkiye’de görülmesinin derhal ardından, mart ayında, bu hastalıkla çaba için çalışacak olanlara her türlü desteği vereceğini açıkladı.

Teşvik programında üç öbür teknolojik seviyede kategorize edilen yatırımlara 5 milyon liraya dek takviye veriliyor. Bunun karşılığında yatırımcıdan beklenen ise çabucak harekete geçip toplumu hastalığın etkilerinden koruyacak ekipmanı veya tedavide kullanılacak cihazları üretmesi… Kesinlikle bu teşviklerden yararlanmanın koşulları var. Experto Idare Heyeti Başkanı Jülide Birol, teşviklerin içeriğini ve kullanma koşullarını Milliyet Gazetesi’nden Ebru Sungur’a anlattı.

Kovid-19 zarfında verilen hibe ve teşvikler nelerdir? 

Corona virüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele sürecinde, mücadeleye katkı maddesi sağlayacak ve salgının etkilerinin azaltılmasına karşın acele çözümler sunan projelerin hayata geçmesi ise fazla manâlı. Bu noktada devletin bu projeleri cesaretlendirmek nedeniyle hayata geçirdiği iki seri destek programı bulunuyor. Birincisi KOSGEB’in Teknoyatırım Yardım Programı, ikincisi ise Yeniden Yapılanma Ajansları Kovid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı.

Bu programdan adet edinmek isteyen girişimcilere bahşedilen desteğin tutarı nedir? 

Takviye tutarlarına bakacak olursak… Düşük ve orta düşük teknoloji alanlarında verilecek desteklerin üst limiti geri ödemeli 700 bin TL ve geri ödemesiz 300 bin TL olmak üzere toplam 1 milyon TL’dir. Orta yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında verilecek desteklerin üstteki limiti geri ödemeli 3.5 milyon TL ve geri ödemesiz 1.5 milyon TL olmak üzere toplam 5 milyon TL’dir. Teknoyatırım, adamakıllı bir yatırım projesi. Firmanın Kovid-19 mücadelesine yönelik oluşturacağı süratli üretim yatırımına toplamda 6 milyon TL’ye varan destek verdiğini söyleyebiliriz.

Kalkınma ajansları eliyle yürütülen projeyle ilgili de veri verir misiniz? 

Diğer bir destek programı olan ‘Kalkınma Ajansları Kovid-19 ile Çaba ve Sağlamlık Programı’ ise fazla daha süratli çözümlere odaklanmış durumda. Toplam bütçesi yaklaşık 220 milyon TL olarak belirlenen Kovid-19 ile Çaba ve Sağlamlık Programı ile virüs yayılımının önlenmesi ve denetleme altına alınması, halk sağlığı için ivedi hazırlık ve müdahale çalışmalarının desteklenmesi, salgının ülke ve alan ekonomisine olumsuz etkilerinin azaltılmasına karşın reformcu uygulamalar desteklenecek.

Her ajansın bütçesi aynı mı? 

Türkiye genelinde farklı bölgelerde faaliyet gösteren 26 yeniden yapılanma ajansından 25’i bu çağrıya katıldı. Burada en büyük bütçe 51 milyon TL ile İstanbul Yeniden Yapılanma Ajansında. Ankara, İzmir, Bursa Eskişehir ve Bilecik için 15 milyon TL, Çukurova, Doğu Akdeniz ve Ahiler Kalkınma Ajansı için 10 milyon TL olarak belirlendi. Marmara, Karadeniz ve Anadolu’nun ayrı bölgelerinde faaliyet gösteren kalkınma ajanslarının bütçeleri ise 3 milyon ila 8 milyon TL aralığında yer alıyor. Burada en kayda değer noktalardan biri projelerin çabuk çözüm sunuyor olması. Çünkü bu programda proje süresi en fazla 3 ay ile sınırlı tutuluyor. Kalkınma Ajansları Kovid-19 ile Mücadele ve Sağlamlık Programı’nın temelde 3 önceliği var:

1. Virüsün yayılımının önlenmesi ve yoklama altına alınması. 2. Millet sağlığı için acele hazırlık ve müdahale çalışmaları. 3. Salgının ülke ve alan ekonomisine olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik yenilikçi uygulamalar geliştirilmesi.

Teşvikten yararlanmanın koşulları neler? 

Teknoyatırım programı esasında KOSGEB’in halihazırda var olan bir programı. Bu programa Kovid-19 ile ilgili birçok ek mahsul eklendi. Koronavirüs salgınından korunmak üzere alınan tedbirler kapsamında üretilecek ürünler için aranılan esaslar şu şekilde:

1. Yatırım projesi bütçesinin 10 milyon TL’yi geçmemesi. 2. Kullanım sahibi işletmenin paydaş ile başvuruda bulunması. 3. Maske, dezenfektan, kolonya, koruyucu elbise, koruyucu gözlük gibi listede yer alan ürünlerin Kovid-19 salgınından korunmak üzere alınan tedbirler zarfında üretilmek üzere projelendirilmesi.

Bu programın proje süresi minimum 8 ay en fazla 36 aydır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.