DOLAR 32,5726
EURO 34,9892
ALTIN 2.459,41
BIST 9.891,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Huawei’de şok! Huawei CFO’su tutuklandı!

06.12.2018
A+
A-

Uzun bir süredir Amerika ile ciddi problemler yaşayan Huawei, yepyeni bir sorunla başbaşa kaldı. Amerika Huawei ve ZTE gibi markaları casusluk ile suçlamış ve satışını yasaklamıştı. Hatta bir adım daha ileri giden ABD, müttefiklerinin de güvenlik riski oluşturduğu için Huawei kullanılmasını yasaklamalarını söylemişti.

Tüm bunların üzerine Çinli teknoloji devinin Mali İşler Direktörü (CFO) Meng, Washington’ın İran yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle Kanada’da tutuklandı.

Kanada Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Huawei’nin kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei’nin kızı ve şirketin CFO’su olan Meng’in ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmesi suçuyla 1 Aralık 2018 tarihinde Vancouver kentinde tutuklandı.

ABD yönetiminin talebi üzerine tutuklandı belirtilen CFO, 7 Aralık Cuma günü ilk duruşmasına çıkacak. Hatırlayacağınız üzere ABD Adalet Bakanlığı, İran’a yönelik yaptırımların ihlal edildiği gerekçesiyle Huawei’ Nisan ayında soruşturma açmıştı.

Çin’den tutuklama kararına sert tepki!

Çin’in Ottawa Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada Meng’in ABD ya da Kanada yasalarını çiğnemediği vurgulanırken “Bir an önce bu yanlıştan dönülmesi gerekiyor!” açıklamasını yaptı ve serbest bırakılmasını talep etti.

Ayrıca yapılan açıklamada “Çin tarafı, bu ciddi insan hakları ihlaline sert şekilde karşı çıkıyor ve bu durumu şiddetle protesto ediyor.” ifadelerine yer verildi.

Huawei’den ilk açıklama geldi

Huawei tarafından ise CFO Meng Wanzhou’nun tutuklanmasına yönelik ilk açıklama yapıldı. Açıklamada, Kanada’nın Amerika adına tutuklamayı gerçekleştirildiği söylenirken netleştirilmemiş suçlarla transfer uçuşunda otoritelerce alıkonulduğunu belirtti.

Görevin kötüye kullanılması konusunda herhangi bir bilginin bulunmadığı yapılan açıklamada yer alırken “Huawei yer aldığı ülkelerde, o ülkenin yasaları ve düzenlemelerine uygun hareket ediyor. Buna Birleşmiş Milletler, Amerika ve Avrupa’daki ihracat kontrolü, ambargo kanunları ve düzenlemeler de dahil.” ifadeleri de kullanıldı.

Borsaya olumsuz sonuçları yansıyan bu tutuklama sonrasında neler olacağı ise şu an için bilinmiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.