DOLAR 32,3744
EURO 34,9769
ALTIN 2.326,12
BIST 9.067,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Hocalı katliamının 27’nci yıl dönümü

26.02.2019
A+
A-

İHA’nın haberine göre Ermeni birlikleri tarafından, Dağlık Karabağ bölgesinin Hocalı kasabasında 26 Şubat 1992’de Azerilere yönelik gerçekleştirilen katliamda çok sayıda sivil hayatını kaybetmişti.

Soykırımın 27’nci yıl dönümü sebebiyle bir alışveriş merkezi önünde toplanan Azeri ve Türk vatandaşlar, sloganlar atarak Hocalı katliamını andı. Basın açıklaması öncesi yapılan kısa gösteride bazı dernek üyeleri kendilerini yere bırakarak ölü taklidi yaptı ve katliamı protesto etti.

“Dağlık Karabağ’ın işgalinden bu yana gerçekleşen en kapsamlı sivil katliam”

Düzenlenen basın açıklamasında görüşlerini paylaşan Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Cavid Aydın, Hocalı’da yüzlerce insanın sadece Türk oldukları için vahşice öldürüldüklerini belirterek, “26 Şubat 1992 tarihinde Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azerbaycanlı sivillerin Ermeniler tarafından toplu şekilde, hunharca ve işkencelerle vahşice şehit edilmesidir. Hocalı’da yaşanan soykırım, Rusya’nın 366’ncı Motorize Alayı’nın desteğindeki Ermeni birlikleri tarafından gerçekleştirilmiştir. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı Soykırımı’nı Dağlık Karabağ’ın işgalinden bu yana gerçekleşen en kapsamlı sivil katliam olarak nitelendirmiştir. Buradan da anlaşılacağı üzere soykırım sadece Hocalı’da değil Karabağ’ın her bölgesinde; Şuşa’da, Laçın’da, Ağdam’da, Malıbeyli’de, Karadağlı’da kısacası her kasabasında ve her köyünde yaşanmıştır. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin resmi açıklamasına göre Hocalı’da 106’sı kadın, 83’ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan Türkü sırf Türk oldukları için vahşice ve işkenceler sonucu katledilmiş, 8 aile tamamen yok edilmiş, 487 kişi ağır yaralanmış, 150 kişi kaybolmuş ve bin 275 kişi rehin alınmıştır. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde kadın veya çocuk demeden cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başlarının kesildiği görülmüş ve tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.

Hocalı katliamı konusunda herkesten destek beklediklerini vurgulayan Başkan Aydın, açıklamalarını şu şekilde tamamladı:

“Dolayısıyla artık kendi haklarını haykıramayan insanlar için ve bu ahlaki davayı desteklemeniz için sizlerin huzurundayız. Hocalı’da yaşananların insanlığa karşı bir soykırım olarak tanınması ve Hocalı faillerinin adalete teslim edilmesi için açık ve bir şekilde çağrıda bulunuyoruz.” 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.