DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Histamin İntoleransı ve Belirtileri

Histamin intoleransı, vücudun histamini işleyememesi durumunda ortaya çıkan bir durumdur. Baş ağrısı, karın ağrısı, kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Detaylar için tıklayın!

25.04.2024
A+
A-

Yeditepe Üniversitesi’nden Histamin İntoleransı Uyarısı

Yeditepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Bilge Özel, histamin intoleransıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Gıda İntoleransları ve Yaygınlığı

Doç. Dr. Gonca Bilge Özel’e göre, Batılı toplumların yaklaşık yüzde 20’sinde görülen gıda intoleranslarının en sık rastlananları laktoz, gluten ve histamindir. Gıda intoleransı, bir gıdanın metabolize edilmesindeki eksiklikler sonucu vücudun anormal reaksiyonlar vermesi durumunu ifade eder.

Histamin ve Balıklar

Özellikle uskumru, palamut, ton balığı gibi balıkların uygun olmayan koşullara maruz kalması sonucu yüksek histamin seviyeleri oluşabilir. Histamin zehirlenmesi belirtileri arasında karın ağrısı, döküntü, kusma, diyare ve nefes darlığı yer alır.

Histamin İntoleransı Belirtileri ve Tedavisi

Özel, son yıllarda histamin intoleransının arttığını belirterek, histamin alımına bağlı sorunların metabolizma eksikliğinden kaynaklandığını vurguladı. Bu durumda kanda histamin seviyesi artar ve çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Histamin intoleransı semptomları genellikle diğer rahatsızlıklarla karıştırılabildiğinden dikkatli bir teşhis gerektirir.

Tanı ve Tedavi

Histamin intoleransı tanısı için bir hekime başvurulması gerektiğini belirten Özel, doğru teşhis ve tedaviyle semptomların azaltılabileceğini ifade etti. Düşük histamin diyeti, enzim takviyeleri ve antihistaminik ilaçlar gibi yöntemlerle semptomların kontrol altına alınabileceğini söyledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.